Home Blikveld Normering trillingen blijft grijs gebied bij tracé-besluit PHS

Normering trillingen blijft grijs gebied bij tracé-besluit PHS

Presentatoren Berry van de Water en Erik Overman ontvingen zaterdag in Blikveld Hans Togtema van ‘Samen voor Vught’ naar aanleiding van de on-line ledenvergadering van Samen voor Vught op 13 juli. Daaraan is gekoppeld – om 20.30 uur om precies te zijn – de mogelijkheid voor iedere Vughtenaar bij te dragen aan de ‘zienswijze’ vanuit Vught betreffende het tracébesluit PHS (Meteren – Boxtel).

Dat alles hangt samen met het aantekenen van beroep bij de Raad van State. Daar gaat het om een aantal aspecten die met name in Vught spelen. Hoewel de verwachtingen wat betreft de uitkomst van dat beroep niet al te hoog zijn, wil men toch graag de gelegenheid aangrijpen een aantal aspecten op het gebied van geluidsoverlast, trillingen en externe veiligheid aan te kaarten. Men realiseert zich dat de Raad van State zich eerder zal richten op de gevolgde procedure bij dit project, dan dat men zich uitspreekt over bijvoorbeeld de geluidsnormen op delen van het tracé.

Wat betreft de geluidsnorm: de Europese norm voor overschrijding ligt op 55/56 decibel. In de huidige plannen ligt die op 60 decibel. Dat is op zich natuurlijk een stap vooruit: vergelijk de geluidssterkte nu bij de spoorwegovergang bij de Loonsebaan: daar is die nu 75 decibel.
Voor ‘trillingen’ zijn eigenlijk nog geen gevalideerde normen opgesteld. Ze zijn wel meetbaar en ‘Samen voor Vught’ wil dat wel over een aantal jaren onderzoeken. Dat is nog tamelijk uniek in Nederland en in zijn praktische uitwerking – van het onderzoek – financieel heel goed haalbaar. Dat daarbij veel expertise nodig is, zal duidelijk zijn. De gemeente heeft uiteraard te maken met de handhavingskant, maar ook met een ander aspect van het tracé-besluit: de ruimtelijke inpassing. Simpelweg of rekening gehouden wordt met cultuur-historische aspecten, met visuele aspecten en dergelijke.

‘Zienswijzen’ zijn nog in te dienen tot en met 15 juli. De vereniging Samen voor Vught heeft die al geformuleerd en ingezonden. De informatie-sessie op 13 juli is voor Vughtenaren wellicht ook aanleiding een zienswijze bij de Raad van State in te dienen. Om 20.30 uur is online eerst een presentatie online te zien.

Presentatoren: Berry van de Water en Erik Overman
Techniek: Ralph van Dongen

Luister hier naar het interview met Hans Togtema

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in