Hij is betrokken bij de Koninklijke Horeca Nederland, maar in Vught vooral bekend als de man die Kasteel Maurick beheert, Klaas van Leengoed. Hij was zaterdag in Blikveld, via de telefoon, aan het woord over de stand van zaken in de wereld van de horeca na de nieuwe coronamaatregelen van november jongstleden. Hoewel de gevolgen voor de diverse ‘soorten’ horeca nogal verschillen. De ‘natte’ horeca (bijvoorbeeld cafés) heeft er meer en anders ‘last’ van dan bijvoorbeeld restaurants en hotels. Toch is het een zware tijd voor de horeca-ondernemers, ondanks alle compensatieregelingen van de overheid. Mede daardoor is het aantal faillissementen nog beperkt, maar veel ondernemers hebben al wel het voornemen hun toekomst elders te zoeken. Omdat de onzekerheden wat betreft de toekomst groot zijn. Niet alleen door de risico’s van nieuwe beperkingen door de hardnekkigheid van een pandemie, maar ook door personeelsproblemen. Hoe houd je je personeel binnen en hoe kom je aan personeel. Ondanks alle positieve aspecten van het werken in de horeca blijft het in de huidige tijd moeilijk om het vast personeel zekerheid te bieden. Die emotionele druk, gaat ook gepaard met financiële uitdagingen omdat lang niet alle kosten gecompenseerd worden. Zeker nu de onzekerheidsperiode zo lang duurt, is gegarandeerde blijmoedigheid van horeca-ondernemers aan enige afbraak onderhevig.
Al dit soort aspecten komen aan de orde in het audiofragment hieronder. Hoe zien horeca-ondernemers de toekomst voor zich? Zijn er nieuwe concepten in de maak? Zijn er ervaringen opgedaan die ingepast gaan worden in het horeca ondernemen in de toekomst? En nieuwe ondernemers: krijgen zij voldoende steun van hun collega’s en worden zij behoedt voor valkuilen? U hoort het in het audiofragment. Presentatie: Erik Overman en Berry van de Water.
Techniek: Maurice van der Vliet.