Home Algemeen Jozef Kok nodigt iedereen uit suggesties te geven aan de Adviesraad Sociaal...

Jozef Kok nodigt iedereen uit suggesties te geven aan de Adviesraad Sociaal Domein.

Jozef Kok

Zaterdag 25 juli was Jozef Kok, lid van de Adviesraad Sociaal Domein van de gemeente Vught te gast bij Blikveld. In 2015 heeft het rijk besloten dat een groot aantal taken van het rijk naar de gemeenten moesten gaan en werd in iedere gemeente een Adviesraad Sociaal Domein ingesteld. De achtergrond was dat gemeenten, omdat ze dichter bij mensen staan, de kwaliteit van ondersteuning aan burgers die het moeilijk hebben, kunnen verbeteren. Je moet dan denken aan ondersteuning bij hulp in de huishouding, jeugdzorg en werk en inkomen.

De Adviesraad Sociaal Domein Vught heeft gekozen voor een expert model, hetgeen betekent dat er mensen in zitten die expertise of deskundigheid hebben op een bepaald terrein. Denk daarbij bijvoorbeeld aan dementie of de geestelijke gezondheidszorg of jeugdzorg.

“Als je kiest voor een deskundigenmodel betekent dat wel dat zij voeling moeten houden met de mensen waar het om gaat. Vandaar dat er gekozen is voor een maandelijks spreekuur en zijn er volop contacten met ouderenorganisaties en gaan we regelmatig op bezoek bij de diverse instellingen zoals bijvoorbeeld de Robbert Coppesstichting. Zij geven ons de informatie waar wij dan weer advies over kunnen uitbrengen aan de gemeente”, aldus Jozef Kok.

De Adviesraad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente en is officieel daartoe bevoegd. De raad werd dit jaar nogal gehinderd door Corona, legt Jozef Kok uit. “We hadden het voornemen om voor 1 april diverse adviezen aan de politieke partijen mee te geven en daarover met hen in overleg te gaan. Op 12 maart werd onze laatste vergadering helaas gecanceld. Wij hebben toen besloten om Het Klaverblad te gebruiken en de partijen daarvan tevens op de hoogte te stellen. We hebben ook informatie verzameld uit Helvoirt.”

De adviesraad kent een drietal werkgroepen: de werkgroep Jeugdzorg, de werkgroep Werk en Inkomen en de werkgroep Maatschappelijke ondersteuning. Zij hebben contact met de instellingen in Vught en verzamelen zo hun informatie.

“De adviesraad wil niet op de stoel van de politieke partijen gaan zitten. Wij voeren geen politiek maar doen wel aanbevelingen zoals bijvoorbeeld over wonen. Het is belangrijk dat mensen prettig wonen, dat zorgt voor welbevinden. Of het belang van een basisinkomen. Er zijn landelijke experimenten op dat terrein waar de gemeente Vught bij zou kunnen aansluiten. Of houden de politieke partijen wel voldoende focus op het sociaal domein nu er zo veel geld naar de infrastructuur gaat. Ook wijzen we er op dat het gemeentelijke apparaat wat minder volgens de regeltjes zou moeten werken maar meer vanuit de bedoeling van de wet. Zorg dat er samenhang is tussen de hardere kant en het sociaal domein”.

Tot slot nodigt Jozef Kok iedereen die ideeën of opmerkingen heeft uit het spreekuur te bezoeken in DePetrus, iedere laatste donderdag van de maand, tussen 13.30 uur en 16.00 uur. Of via de mail of via de website te reageren.

“Wij zijn ontvankelijk voor opmerkingen en suggesties van inwoners”, besluit Jozef Kok.

Presentatie: Berry van de Water en Erik Overman.
Techniek: Ludo Servaus

Luister hier het volledige interview terug.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in