Home Blikveld In Vught is ook armoede

In Vught is ook armoede

Tijdens Blikveld op 29 augustus werd Ellen Huinink, armoede coördinator binnen de gemeente Vught, geïnterviewd over de stand van zaken in Vught met betrekking tot armoede. Ellen is aangesteld door het netwerk ‘Kinderen in armoede’ en werkt onafhankelijk. Zij heeft een duidelijke rol in het netwerk en heeft als taak iedereen in het netwerk met elkaar te verbinden zodat er als een gezicht naar buiten toe wordt getreden en samen gewerkt wordt en niet langs elkaar heen gewerkt wordt. Er wordt tenslotte voor dezelfde mensen gewerkt.
Ellen heeft een signaalkaart armoede ontwikkeld met de Stichting Vonk uit Tilburg. Deze signaalkaart is tijdens een bijeenkomst afgelopen week aan de 35 mentoren van het Maurick College uitgelegd met als doel aan te geven welke ‘live events’ bij kinderen financiële problemen kan geven. Deze signalen moeten, indien zij bij kinderen gesignaleerd zijn of worden, met de ouders besproken worden. Zonder kennisgeving aan de ouders mag er nooit een gesprek plaatsvinden met de kinderen. Vanuit het Maurick College heeft Ellen goede contacten met mevrouw Hendriksma, die armoede in haar pakket heeft, en de signaalkaart armoede kent. Door deze contacten zijn er al vorderingen gemaakt. Als voorbeeld geeft Ellen aan dat indien ouders van kinderen een brief krijgen waarin een bepaald bedrag betaald moet worden er sprake kan zijn van stressvorming in verband met de financiële problemen die er in dat gezin zijn en bij niemand bekend zijn. Als in diezelfde brief nu opgenomen wordt dat er bij financiële problemen contact opgenomen kan worden met de contactpersoon armoede van het Maurick College kan dit bij ouders die het wel makkelijk kunnen betalen een signaal geven dat er ook op het Maurick College armoede kan zijn.
Op de vraag of er armoede is in Vught gaf Ellen aan dat in 2018 1 op de 14 kinderen recht had op leergeld. In Nederland lag dat gemiddelde bij 1 op 8 kinderen. De voorlichting aan de mentoren op het Maurick College moeten een olievlek geven voor de aandacht en signalering van de armoedeproblemen.
Er zijn naast financiële problemen vaak ook emotionele gevolgen bij kinderen. Vaak is niet bekend wat achter de voordeur speelt bij een gezin met financiële problemen. Er wordt nooit gevraagd naar de financiële zaken.
Ellen had onlangs een bijeenkomst bezocht waarin Jozef Kok, van de adviesraad sociaal domein, had gesproken en gezegd dat we naar een omschakeling moeten in de ‘mindset’ in de samenleving en oprecht moeten vragen hoe het met iemand gaat. Volgens Ellen was dit de kern van het vraagstuk en moet het onderwerp armoede actueel blijven. Zij gaat met de coördinator van het Maurick College kijken welke vervolgstappen genomen kunnen worden. Gedacht wordt over een educatie over financiële zaken met leerlingen zelf, omdat die vaak de financiële gevolgen niet kunnen overzien als zij bijvoorbeeld 18 jaar worden. Ellen hoopt dat er op het Maurick College een vervolgactie komt en zij opnieuw een uitnodiging krijgt om de mentoren toe te spreken.

Presentatie Ans de Man en Erik Overman
Techniek Maurice van der Vliet.

Beluister hieronder het interview met Ellen Huinink.