Home Blikveld Het ‘Rondje van de Zaak’ van Johan Paymans en het boek over...

Het ‘Rondje van de Zaak’ van Johan Paymans en het boek over zijn broer, voetballer Frans Paymans

Dat Johan Paymans niet alleen een ondernemer is met passie voor zijn vak maar ook nog eens een begenadigd verhalenverteller, bleek wel weer in Blikveld van zaterdag 8 augustus. Paymans was telefonisch te gast, want zijn slijterij en wijnwinkel ‘De Gouden Ton’ aan de Martinilaan/Esscheweg kon hij natuurlijk niet verlaten. Aanleiding voor het gesprek was een bijzondere illustratie, gemaakt door Edith Buenen. De illustratie hangt in zijn winkel en verwijst naar de busjes waarmee zijn vader en later ook hij de bestellingen rond bracht in Vught. De foto’s van de oude Volkswagenbusjes kwam Johan Paymans tegen toen hij ging nadenken over het 65 jarig bestaan, mei volgend jaar. Zijn ouders begonnen 65 jaar geleden met de slijterij aan de Esscheweg, eerst in de stal achter de bakkerij van de ouders van Jan Paymans, later aan de overkant op Esscheweg 2 en toen de bakkerij stopte, verhuisden ze hun ‘Gouden Ton’ daarheen. In dat pand is De Gouden Ton nog steeds gevestigd.

Naast de wijnen verkoopt Johan ook steeds meer champagne. Eerst bijna niet, omdat de goedkopere champagnes volgens hem niet te zuipen waren. Maar nu hij het champagnehuis Koechlin gevonden heeft, die het hele proces van druiven telen tot het bottelen in eigen beheer heeft, is dat anders. “Koechlin”, zo vertelt Paymans, “heeft een directe link met de Eiffeltoren, want een familielid van deze familie was als ingenieur betrokken bij de bouw van dit Parijse symbool. Een mooi verhaal voor zijn klanten, die hij graag in de watten legt”, zo vervolgt hij.

Dan komt het gesprek op zijn broer Frans, die zijn carrière als voetballer begon bij Zwaluw en vervolgens profvoetballer werd bij NEC, daar was hij razend populair. “Onze Frans was een cultheld met een draaicirkel van een grote deur, een robuuste voorstopper en spijkerhard. De legendarische Romario kreeg geen voet aan de grond bij hem en ook Manuel Sánchez Torres versloeg hij met een mooie omhaal,” aldus Johan. Hij vertelt verder over het boek, een biografie, dat over Frans is geschreven en als de KNVB dat honoreert in oktober tijdens een wedstrijd NEC tegen Go Ahead Eagles gepresenteerd wordt. Het boek heeft de titel ‘Het is een wedstrijd’. In 2011 werd Frans Paymans gevloerd door een zeldzame vorm van kanker.
Hij genas, maar de ziekte keerde in 2016 terug. Er volgde een ’tweede helft’ waarin Frans opnieuw de dood in de ogen keek en ternauwernood wist te overleven. Met het boek brengt hij dit verhaal naar buiten en een groot deel van de opbrengst gaat naar het KWF. In de proloog vertelt Frans een prachtig verhaal met daarin aandacht voor broeder Damasus bij wie Frans in de tweede klas zat. Broeder Damasus die om kinderen in zijn klas te motiveren een beloningssysteem had ingevoerd met muntjes. Bij voldoende muntjes mochten de kinderen een cadeautje uitkiezen, zo ook Frans en hij koos voor een parachute. Op een woensdagmiddag sprong hij daarmee de wereld in vanaf het raamkozijn van het ouderlijk huis aan de Esscheweg. Meer weten over Frans en zijn boek? kijk dan op https://franspaymans.nl/

NOVO 3 Blikveld: presentatie Berry van de Water en Erik Overman
techniek Maurice van der Vliet.

Benieuwd naar het volledige interview met Johan Paymans, luister dan hieronder verder

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in