Home Blikveld Help Willem van der Pas aan nieuwe wonderfoons!

Help Willem van der Pas aan nieuwe wonderfoons!

Willem van der Pas was zaterdag 18 juli te gast bij Blikveld. Willem heeft zich met hart en ziel gestort op het maken van wonderfoons voor dementerende ouderen. Willem is ICT-consultant en ontmoette vorig jaar op een cursus Leo Willems uit Nijmegen, de uitvinder van ‘de Wonderfoon’. Het is een ouderwetse telefoon met een kiesschijf die is omgebouwd tot een soort jukebox. Als je een nummer draait wordt er een liedje afgespeeld die je via de hoorn kunt beluisteren. Dementerende ouderen kennen zo’n toestel, ze pakken meteen de hoorn van het toestel en draaien aan de kiesschijf.

Willem van der Pas werd meteen enthousiast. Hij ging aan de slag en kwam in contact met Boswijk, een verpleeghuis voor dementerende ouderen. Een van de medewerkers daar was al bezig om wonderfoons te laten ombouwen bij een VMBO-school. Willem bood meteen aan om zoveel mogelijk toestellen in te zamelen. Hij nam contact op met KPN, startte een oproep op Facebook en bij de kringloopwinkel vroeg hij de toestellen voor hem achter te houden. De bedoeling was dat ieder huisje op Boswijk een Wondertelefoon zou krijgen.

Toen kwam Corona en ging niet alleen Boswijk op slot maar ook de VMBO-school ging dicht. Het project dreigde daarmee stil te komen liggen. Dat liet Willem niet over zijn kant gaan, hij ging aan de slag en stelde aan de Vincentiusvereniging (waar hij deel van uitmaakt) voor om het project financieel te ondersteunen zodat er onderdelen gekocht konden worden waarmee Willem de wonderfoons kon bouwen. Hij leverde niet alleen aan Boswijk maar ook aan Vughterstede en De Vlasborch. Inmiddels heeft hij zo’n kleine 30 toestellen omgebouwd. Maar dat is niet genoeg, want er zijn nog meer toestellen nodig voor Vughterstede en De Vlasborch.

“Op De Vlasborch was het heel leuk, daar mocht ik naar een van de bewoners, zodat ik kon zien wat het toestel met mensen doet. Deze mevrouw herkende het toestel meteen en zat heerlijk te luisteren naar het liedje ‘Koffie, koffie lekker bakje koffie’ dat uit de hoorn schalde. Ze vond het zo leuk dat ze het toestel wilde houden maar jammer genoeg moest het in de huiskamer komen te staan”, vertelde een trotse Willem van der Pas.

En dan tot slot een oproep: Heeft u een oude telefoon met draaischijf, het mag ook een kapotte telefoon zijn met of zonder hoorn? Neem dan contact op met de Kringloopwinkel of de Vincentiusvereniging of met Boswijk of De Vlasborch. Willem van der Pas zal u dankbaar zijn!

Presentatie: Erik Overman en Berry van de Water.
Techniek: Maurice van der Vliet

Luister hier het interview met Willem van der Pas terug.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in