Home Blikveld Deel 3: lijsttrekkersdebat Toine van de Ven (PvdA-GroenLinks) en Fons Potters (D66)...

Deel 3: lijsttrekkersdebat Toine van de Ven (PvdA-GroenLinks) en Fons Potters (D66) over afvalverwerking binnen Vught

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 18 november organiseert Blikveld van NOVO3 een aantal debatten met de lijsttrekkers van de 6 politieke partijen in Vught. Op 7 november jongstleden gingen Toine van de Ven en Fons Potters in debat over de onderwerpen sociaal domein, woningbouw en de afvalwerking binnen de gemeente Vught.

Fons Potters is van mening dat er allerlei manieren zijn om afval in te zamelen. De kosten voor afval lopen volgens Fons uit de klauwen. De gemeente moet ervoor zorgen dat de burgers geen hoge lastenstijging krijgen. Vorig jaar was de lastenstijging 6,6 %, terwijl de lonen in dat jaar niet zo hard waren gestegen. In Vught zijn er volgens Fons teveel inzamelingen, zoals het ledigen van de groene kliko, het ledigen van de grijze kliko, het ophalen van glas, papier en plastic. Er zijn volgens Fons teveel schema’s en apps waar mensen de hele week rekening mee moeten houden. Hij ziet dit graag wat minder ingewikkeld en dat kan volgens hem ook zonder schade toe te brengen aan het milieu. Het inzamelen van glas zou volgens Fons moeten stoppen, omdat het Arbo technisch niet langer verantwoord is, vanwege onder andere gehoorschade bij de werknemers die het glaswerk komen ledigen. Daarnaast is er een extra transport voor nodig, hetgeen weer slecht is voor het milieu en daar komt nog bij dat er verschillende soorten glas bij elkaar komen en dat komt de recycling weer niet ten goede. Fons geeft aan dat heel veel mensen denken dat alles uiteindelijk bij elkaar gegooid wordt, maar hij heeft daar vanuit zijn werk onderzoek naar gedaan en die conclusie is niet waar. Fons ziet graag dat het aantal ‘bakken’ wordt verminderd en het plastic weer in de grijze kliko mag.
Fons sluit af met de hoop op 5 zetels tijdens de komende verkiezingen. Hij ziet een samenwerking met PvdA-GroenLinks wel zitten en voegt hieraan toe dat hij bewondering heeft voor hoe Toine zijn werk heeft gedaan, ondanks het feit dat hij het niet altijd met Toine eens is.

Toine van de Ven ziet graag dat de gemeente stopt met het inzamelen van glas aan huis, zoals dit in Helvoirt ook al enige tijd is gestopt. Volgens Toine is Vught nog de enige gemeente waar glas aan huis ingezameld wordt. Toine is nog niet zo ver dat hij ook voor plastic een wijziging zou willen zien, omdat de cijfers met betrekking tot het inzamelen van plastic in Vught er heel goed uitzien. Hij vindt het belangrijk dat de mensen leren hoe ze afval goed moeten scheiden en als er nu gezegd zou worden dat het plastic weer in de grijze kliko mag, dit een vreemde boodschap naar de burgers toe is. Mensen kopen volgens Toine nu ook veel bewuster producten, omdat ze rekening houden met het scheiden van het afval. Toine wil graag een vuist maken richting de verpakkingsindustrie en proberen af te dwingen dat deze industrie alleen nog maar verpakkingen mag maken die geschikt zijn voor hergebruik. Voor Helvoirt ligt een afspraak op tafel met de gemeente Haaren over de milieustraat. Die afspraak houdt in dat de inwoners van Helvoirt nog 2 jaar gebruik mogen maken van de milieustraat in Haaren. Toine wil graag dat de regionale milieustraten onderling beter afstemmen, zodat de mensen met een ‘volle aanhanger’ ook elders terecht kunnen met hun afval op het moment dat de milieustraat in hun eigen woonplaats gesloten is.
Toine sluit eveneens af met de hoop op 5 zetels. Hij ziet, gelet op de inhoud van het programma, ook een mogelijkheid tot samenwerking met D66, maar dan moet er volgens Toine op persoonlijk vlak nog wel het een en ander gebeuren. 

Presentatie Blikveld: Berry van de Water en Ans de Man.
Techniek: Ludo Servais.

Beluister hier het lijsttrekkersdebat tussen Toine van de Ven en Fons Potters over de afvalverwerking binnen de gemeente Vught.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in