Home Blikveld Deel 3: Debat Mark du Maine (VVD) en Rutger Jans (CDA) over...

Deel 3: Debat Mark du Maine (VVD) en Rutger Jans (CDA) over sport en cultuur in Vught

De politieke meningen en standpunten lopen in Vught uiteen als het gaat over het wel of niet subsidiëren van professionele podiumkunst in De Speeldoos of over welke koers de gemeente Vught moet varen als het over het jongerencentrum Elzenburg gaat. Mark du Maine en Rutger Jans geven namens hun partijen in het debat in Blikveld hun visie over subsidies en de te varen koersen.

Mark du Maine is heel duidelijk over “cadeautjes uitdelen zonder enige dekking”. De VVD is namelijk tegen het subsidiëren van professionele theater. Hij zegt hierover: “wij gaan de bakker om de hoek ook niet subsidiëren, omdat hij zo’n lekkere broodjes bakt. En als je zo graag naar een voorstelling van Youp van ‘t Hek gaat, kun je makkelijk dat kaartje zelf betalen, dat hoeft de gemeente Vught niet te subsidiëren. Professionele cultuur moet de broek zelf maar ophouden”. De VVD draagt de cultuur een warm hart toe, maar zij vindt het geen kerntaak om professionele kunst te subsidiëren. Je kunt geen geld blijven uitgeven. Ieder jaar gaat er geld naar Elzenburg, maar als het aan de VVD ligt, kan het jongerencentrum eruit gehaald worden. Als het over DePetrus gaat, neemt hij evengoed stelling: “alle clubs die in DePetrus zitten, krijgen subsidie. Genoeg is genoeg. Er zijn voldoende andere opties, zoals de koffie en de boekjes duurder maken of een donatiepot bij de entree plaatsen”. De VVD is het eens met het CDA over het feit dat sport ontzettend belangrijk is en dat dit ook mogelijk gemaakt dient te worden voor jong en oud, mensen met beperkingen enz. Sport is goed voor de gezondheid en het moet dus voor iedereen mogelijk zijn om een sport te beoefenen.

Rutger Jans van het CDA vindt dat de gemeente Vught te weinig subsidie geeft aan verenigingen. De subsidie is net genoeg om het hoofd boven water te houden, maar te weinig om te doen wat men wil doen. Het CDA vindt dat óók DePetrus meer subsidie moet krijgen. Het is volgens Rutger Jans van het begin af aan al bekend dat DePetrus ieder jaar tekort zou komen. De vrijwilligers doen hun stinkende best maar een verdienmodel maken, zodat de vrijwilligers hun werk kunnen doen, gaat de VVD te ver. Er komen erg veel bezoekers in DePetrus. CNN heeft er zelfs een uitzending over gemaakt, dat maakt de gemeente Vught ook een aantrekkelijke gemeente. Er zijn daarnaast verschillende sportverenigingen in Vught en het CDA is van mening dat die tijdens de corona goed gesteund moeten worden. Er komt wel wat geld uit Den Haag, maar volgens het CDA niet voldoende en daar moet vanuit de gemeente naar gekeken worden en waar nodig actie op ondernomen worden.

Presentatie: Berry van de Water en Peter Corvers – techniek: Ralph van Dongen.

Luister hier naar het debat in Blikveld tussen Mark du Maine en Rutger Jans over het onderwerp sport en cultuur.

Debat tussen Mark du Maine (VVD) en Rutger Jans (CDA) over het onderwerp sport en cultuur.
Mark du Maine
Rutger Jans

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in