Home Bestuur & politiek Deel 2: lijsttrekkersdebat Bregje Peijnenburg (Gemeentebelangen) en Dani Smith (SP) over de...

Deel 2: lijsttrekkersdebat Bregje Peijnenburg (Gemeentebelangen) en Dani Smith (SP) over de verlaging van de CO2 uitstoot

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 18 november organiseert NOVO3 een aantal debatten met de lijsttrekkers van de 6 politieke partijen in Vught. Op 31 oktober jongstleden gingen Bregje Peijnenburg en Dani Smith in debat over de onderwerpen jeugd en onderwijs, de verlaging van de CO2 uitstoot en over de gevolgen van de lokale coronamaatregelen.

Dani Smith van de SP ziet dat zijn generatie voor een gigantische uitdaging staat als het gaat om het verlagen van de CO2 uitstoot en de klimaatregelingen. Hij wil graag dat Vught een schoolvoorbeeld wordt van een goede gemeente. De CO2 uitstoot kan volgens de SP op verschillende manieren worden verlaagd, zoals het plaatsen van zonnecollectoren, meer groente kweken, de stenen eruit en planten erin. Dani geeft hierbij aan dat het belangrijk is om eerst de visie van de burgers te inventariseren, alvorens met een project te starten. In de toekomst moeten er volgens de SP ook betere afspraken komen met projectontwikkelaars, zodat alle nieuwe huizen perfect zijn geïsoleerd.    

Gemeentebelangen is voorstander van een CO2 check, waarin mensen kunnen aangeven hoe vaak ze met het openbaar vervoer gaan enz. Gemeentebelangen vindt dat in de eerste plaats de bewustwording van mensen gestimuleerd moet worden. Met het bouwen van de koophuizen in Vught, waarbij een verdeling is afgesproken van 40-40-20 ter verbetering van de doorstroming van de Vughtse woningmarkt, is volgens Bregje een enorme slag gemaakt. Daarbij merkt Bregje wel op dat de woningen die destijds verkocht zijn voor 220.000 euro, tegenwoordig voor 550.000 euro doorverkocht worden. Ze gunt iedereen een overwaarde, maar wellicht is het een optie om te kopen op basis van erfpacht, zodat de grondprijs niet betaald hoeft te worden. Dat scheelt enorm in de prijs van een woning. De waterhuishouding in Vught is volgens Bregje ook goed geregeld. Gemeentebelangen wil met betrekking tot het verlagen van de CO2 uitstoot inwoners betrekken en niet wachten tot iedereen een bonnetje van 30 euro bij de gemeente declareert voor het aanschaffen van een slimme meter. Er zijn gesprekken gevoerd met ondernemers die graag zonnepanelen op hun dak willen installeren, maar waarbij de verzekeraars hoge eisen stellen, waarbij dat voornemen bijna onmogelijk wordt gemaakt. Bregje is van mening dat dit verzekeringsprobleem bij de overheid hoort te liggen en ook door de overheid moet worden opgelost. Zij merkt daarbij op dat niet alles op het bordje van de lokale overheid gelegd kan worden.    

Presentatoren: Erik Overman en Berry van de Water.
Techniek: Maurice van der Vliet.

Luister hier naar het tweede lijsttrekkersdebat in Blikveld tussen Bregje Peijnenburg (Gemeentebelangen) en Dani Smith (SP) over de verlaging van de CO2 uitstoot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in