Home Bestuur & politiek Deel 1: lijsttrekkersdebat Bregje Peijnenburg (Gemeentebelangen) en Dani Smith (SP) over jeugd...

Deel 1: lijsttrekkersdebat Bregje Peijnenburg (Gemeentebelangen) en Dani Smith (SP) over jeugd en onderwijs

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 18 november organiseert NOVO3 een aantal debatten met de lijsttrekkers van de 6 politieke partijen in Vught. Op 31 oktober jongstleden gingen Bregje Peijnenburg en Dani Smith in debat over de onderwerpen jeugd en onderwijs, de verlaging van de CO2 uitstoot en over de gevolgen van de lokale coronamaatregelen.

Gemeentebelangen zet zich in voor passend onderwijs met een goede huisvesting en op dat gebied moet volgens Bregje Pijnenburg nog wel wat gebeuren in de nabije toekomst. Zo is de tijdelijke huisvesting van het Zuiderbos (voorheen De Zwengel) op het terrein van Reinier van Arkel in Vught in slechte staat. Dit geldt ook voor andere locaties in Vught. Gemeentebelangen ziet graag dat de jeugd bij dit soort onderwerpen meer betrokken raakt. Bij gemeentebelangen zet Maurits Bouma zich in voor jongerenparticipatie. Gemeentebelangen vindt het belangrijk om de jeugd ook aan het woord te laten, want de jeugd wil graag een aandeel leveren en dat moet wel omarmd worden. Bregje geeft aan dat er ook mogelijkheden gecreëerd moeten worden voor omscholing, nu er vanwege corona veel mensen ontslagen zijn en ZZP’ers zonder werk thuis zitten. Bregje heeft geen idee hoeveel geld er in de toekomst vrijgemaakt kan worden voor de jeugd en voor het onderwijs omdat nu niet bekend is hoe de gemeentelijke financiën ervoor staan als corona voorbij is.

De SP is van mening dat de jeugd te allen tijde adequate voorzieningen voorhanden moet hebben om te ontplooien. Dani Smith vraagt zich hierbij wel hardop af of het persé nodig is om heel veel jonge mensen aan te trekken om tot een goede beslissing te kunnen komen. Hij vindt een jeugdraad een goed alternatief, maar men zal de jeugd actief in positie moeten brengen. Dani is van mening dat er nog niet veel gedaan wordt aan klimaatverandering. Er is volgens Dani toch een bepaalde angst dat de ouderen niet hetzelfde blikveld hebben dan jongeren, dus dan moet de jeugd zelf plaats gaan nemen in de raad. Voor wat betreft scholing is het Dani opgevallen dat uit de cijfers van de begrotingen van de afgelopen 10 jaar is gebleken dat het budget voor scholing naar beneden is gegaan. Hij vindt dit jammer, want wat je de jeugd nu meegeeft, nemen ze hun hele leven met zich mee. De huisvesting van het Zuiderbos noemt Dani tragisch. In Vught heerst ook veel armoede. De SP ziet graag dat het schoolontbijt verplicht wordt, zodat ieder kind in Vught met een normaal ontbijt de dag kan starten. De SP ziet graag dat de gemeente dit gaat regelen. Het zou volgens Dani geen doe-het-zelf-maatschappij moeten worden. Hij doelt hiermee op de sponsoracties die door diverse scholen georganiseerd worden voor het inrichten van een speelplein, een groen plein enz, omdat de gemeente hiervoor geen geld beschikbaar stelt.

Presentatoren: Erik Overman en Berry van de Water. Techniek: Maurice van der Vliet.

Luister hier naar het tweede lijsttrekkersdebat in het programma Blikveld tussen Bregje Peijnenburg van de Gemeentebelangen en Dani Smith van de SP.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in