Aflevering 10: Gemeentepolitie Vught

Deze keer wandelen Joyce en Ans naar de Secretaris van Rooijstraat 1 waar ooit het politiebureau van Vught stond. Vught had vroeger een gemeentelijk politiekorps, eerst nog gevestigd aan de Dorpsstraat 15-17. Dit statige pand met een rond bovenraam is nog steeds op die plek te bewonderen.

Aflevering 9: Odi Bouwmans (1944 – 2020)

Joyce Tritschler en Ans de Man wandelen naar de Poirterstraat nummer 11 in Helvoirt, gebouwd in 1990 door de toenmalige burgemeester Odi Bouwmans en zijn vrouw Riek Bouwmans-Maas. Hier begint de podcast over Odi Bouwmans van 1989 tot 1993 burgemeester van Helvoirt.

Aflevering 8: Henny Peters

In aflevering 8 van de podcastserie Adres Bekend wandelen de makers Joyce Tritschler en Ans de Man naar Theresialaan nummer 16, een karakteristieke woning uit 1931. Op dit adres woonde de familie Peters.

Aflevering 7: Dokter Nicolaas Landman (1815 – 1902)

In deze aflevering wandelen Joyce en Ans naar Helvoirt, het dorp waar het verhaal begint over Dokter Nicolaas Landman. Zowel het huis waar hij woonde als de Keiweg waar het huis stond, bestaan niet meer. De Keiweg werd Oude Rijksweg en die werd weer door de huidige Rijksweg wat opgeschoven.

Aflevering 6: ‘Harry Holla’

Joyce en Ans wandelen naar Leeuwensteinlaan 23a. Een karakteristiek vooroorlogs woonhuis uit de jaren dertig dat uitkijkt op het fraaie witte raadhuis Leeuwenstein. Hier begint het verhaal over Harry Holla, bekend als leider van het lokale, provinciale en nationaal verzet en vertegenwoordiger namens het Katholieke Zuiden in de top van het Nederlands verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Aflevering 5: ‘Gerard Vorstenbosch’

Vanaf de Taalstraat in Vught gaat de wandeling langs de IJzeren Man naar Cromvoirt. Tot 1933 was Cromvoirt een zelfstandige gemeente. Vanaf dat jaar werd het onderdeel van de gemeente Vught. Aan de Sint Lambertusstraat staat zowel het oude gemeentehuis als de Lambertuskerk nog steeds in volle glorie te pronken en herinnert aan hoe het vroeger was.

Aflevering 4: ‘Wim van Hooff’

Vanaf het Maurickplein waar dr. Felix Hillen uit de vorige aflevering woonde, wandelen Joyce en Ans naar Taalstraat 100, een prachtig oud pand met een trapgevel uit 1735. In 1910 is het pand bij de restauratie verhoogd en zijn er Renaissance-achtige elementen aangebracht.

Aflevering 3: ‘Felix Hillen’

In deze aflevering wandelen we naar Maurickplein nummer 1. Op deze plek stond vroeger een klooster van de Franciscanessen van Oirschot die later verhuisden naar de Kloosterstraat. 

Aflevering 2: ‘Charlotte van Beuningen’

Joyce Tritschler en Ans de Man wandelen naar Landgoed Huize Bergen aan de Glorieuxlaan waar ooit Charlotte van Beuningen heeft gewoond. Zij is bij veel Vughtenaren vooral bekend door de bouw van de witte huizen met de groene daken in de toenmalige Piekenhoek.

Aflevering 1: ‘De cheque van Holla’

In 2011 is aan het Vughts Museum door de dochter van jurist en verzetsman mr. Harry Holla een cheque geschonken met daarop een bedrag van 5.000,- gulden. De vergeelde cheque met een rode zegel is in oktober 1944 uitgeschreven, kort na de ontruiming van Kamp Vught.
- Advertentie -

Meer over de makers

De makers van ‘Adres Bekend’ Ans de Man (L) en Joyce Tritschler (R)