Toen agenten in juli bij een eenzijdig ongeval aan de Nieuwkuijkseweg in Helvoirt aankwamen, bleek de bestuurder twee wapens in zijn auto te hebben. Gisteren stond hij voor de rechtbank. “Het is niet zo best.”
Het Openbaar Ministerie verwijt de man het bezit van twee vuurwapens, patronen en het weigeren van een bloedproef na het ongeval. De eerste twee feiten geeft de man direct toe, maar het weigeren van de bloedproef kan hij zich niet herinneren. “Ik heb een enorme klap gemaakt en ik reageerde zoals ik normaal gesproken niet doe. Ik schaam me daarvoor, maar dat moet door die klap gekomen zijn. Ik bleek ook een lichte hersenbloeding te hebben.”
Na het ongeval wilden omstanders de verdachte helpen, maar hij gedroeg zich recalcitrant en toen de politie kwam, wilde hij niet meewerken. Zij roken een duidelijke alcohollucht. Toen de man zei even sigaretten te willen pakken uit de auto, pakte hij een tas waar agenten vuurwapens in zagen zitten. Ondanks waarschuwingen werkte hij weer niet mee, waarna agenten hem taserden. “In mijn herinnering wilde ik dat tasje gewoon overhandigen.”
‘Het was stom’
De man had de wapens in bezit nadat hij door de politie was gewaarschuwd dat iemand het op hem gemunt had. “Die bedreiging was zwaar en heeft er ingehakt. Op een gegeven moment was ik met een vriend wat aan het drinken toen hij me de wapens aanbod. Ik had die nooit aan moeten nemen, dat was stom. Na een dag voelde het al niet goed en wilde ik ze terugbrengen naar die vriend. Toen kreeg ik het ongeluk. Dit gebeurt me echt niet nog een keer. Het ging net de goede kant op en ik werk aan de laatste puntjes, zoals mijn alcoholgebruik.”
Uit rapporten blijkt inderdaad dat de man op het juiste pad zat. Ondanks een flink strafblad was hij in voorlopige invrijheidstelling na een eerdere celstraf. Hij stond onder behandeling bij Novadic-Kentron en was aan het werk als dakdekker als vorm van dagbesteding. De rechter noemt het echter zorgelijk dat hij al binnen een maand weer in de problemen kwam. “U was zo positief bezig en dan gebeurt dit. Hoe kan dat?”
Volgens de officier van justitie gaf de verdachte er een makkelijke draai aan, door zijn vervelende gedrag tegen de politie aan het ongeluk te wijten. Ze eist twee jaar gevangenisstraf, met aftrek van het voorarrest. Daarnaast wil ze een ontzegging van de rijbevoegdheid van een jaar.
De rechtbank doet uitspraak op 13 november.