Home Streek Waterschap kan water niet schoon genoeg krijgen door overvol stroomnet

Waterschap kan water niet schoon genoeg krijgen door overvol stroomnet

Waterschap Aa en Maas - foto Dtv

Het gezuiverd rioolwater in onze regio bevat meer medicijnresten en andere verontreinigende stoffen dan volgens Europese doelen vanaf 2027 is toegestaan. Waterschap Aa en Maas wil hier graag iets aan doen, maar loopt tegen de beperkingen van het elektriciteitsnet aan. “Dit is een serieus probleem waar we ons zorgen over maken”, vertelt een woordvoerder.

Het stroomnet zit al ongeveer 2,5 jaar overvol. Dat betekent dat we geen grote nieuwe aanvragen van bedrijven of instellingen kunnen aansluiten”, legt Enexis-woordvoerder Tim van Ham uit. Het gevolg is dat de zuiveringsinstallaties van meerdere waterschappen voorlopig niet kunnen uitbreiden, zodat ze gebruik kunnen maken van innovatievere technieken om bijvoorbeeld medicijnresten en meststoffen er beter uit te kunnen filteren. Bovendien zorgt het ervoor dat allerlei projecten van Aa en Maas op het gebied van schoon en veilig water stil komen te liggen, vertraging oplopen of duurder worden.

(Tekst loopt door onder de video)

Wachtrij

Een voorbeeld daarvan is een project in Den Bosch om het slib van alle installaties voor de rioolwaterzuivering te vergisten. Dit plan staat volgens het waterschap op pauze “terwijl de 2 miljoen kuub extra biogas kan worden gebruikt om woningen te voorzien van energie”. Zelfs voor algemene belangen, zoals schoon rioolwater, kan Enexis echter geen uitzondering maken. Het waterschap moet net als alle andere bedrijven en instellingen wachten op haar beurt. De wachtlijst bevat op dit moment zo’n 2000 klanten die een nieuwe of zwaardere aansluiting willen. “Als wij klanten aansluiten waarvoor geen plek is, bestaat het risico dat het stroomnet doorbrandt of overbelast raakt. Dan zit iedereen langdurig zonder stroom”, aldus de woordvoerder van Enexis.

Samenwerking met piekbelasters

Suzanne de Zoeten van het dagelijks bestuur bij Waterschap Aa en Maas pleit daarom voor betere onderlinge samenwerking tussen verschillende grote gebruikers in de regio. “Als Heineken bij wijze van spreken minder bier brouwt op die paar momenten dat wij veel water te verwerken hebben, ga je al naar een oplossing.” Maar volgens Enexis is dat in de praktijk nog vrij lastig: “Bedrijven zijn terughoudend om dat contractueel vast te leggen”.

De waterschappen lopen uiteindelijk het risico op boetes of juridische procedures als ze niet voor 2027 voldoen aan de Europese regels, genaamd ‘Kaderrichtlijn Water’. Die gaat over zowel de kwaliteit van grondwater als oppervlaktewater.