Home Streek Waterkwaliteit móet beter voor 2027

Waterkwaliteit móet beter voor 2027

Foto: NOVO3

De Nederlandse waterkwaliteit en met name die in Brabant is niet al te best. Al in 2000 werd daarom in de Europese Unie afgesproken om daar iets aan te doen. Dit werd de Kaderrichtlijn Water (KRW) en in 2027 moet Nederland voldoen aan deze Europese eisen. Maar of Brabant dat haalt, is de vraag.

In de Europese Kaderrichtlijn Water is dus vastgelegd dat de kwaliteit van het oppervlaktewater in Europa moet verbeteren voor 2027. Hierdoor moet de biodiversiteit toenemen en moet het water schoner worden zodat het gezonder is voor de mens.

Om dat te bereiken wordt de afgelopen jaren al de natuurlijke loop van beken hersteld, worden nevengeulen bij rivieren aangelegd en wordt de waterzuivering verbeterd.

(Tekst gaat verder onder de video)

Mogelijk boetes uit Brussel

De Europese Unie wil dat in 2027 100 procent van de schadelijke stoffen die bekend zijn, dan uit het water zijn. Maar dat heeft Brabant bijgesteld naar 75 procent. En dat kan gevolgen hebben volgens gedeputeerde Saskia Boelema (D66): “Uiteindelijk wordt dat een spannende kwestie. De vraag is of er boetes gaan volgen uit Brussel. Voor nu is het belangrijk dat we aantoonbaar kunnen laten zien wat we wél doen om de waterkwaliteit te verbeteren.”

KRW-impuls

Daarom wordt er op dit moment gewerkt aan een zogenaamd KRW-impuls. Een pakket aan maatregelen waarmee de provincie, gemeenten, waterschappen, bedrijven en inwoners samen de waterkwaliteit kunnen verbeteren richting 2027.

Het waterschap en de provincie hebben in ieder geval al wat tips daarvoor: “Spoel geneesmiddelen niet door de wc, maar breng ongebruikte medicatie naar de apotheek. Maar denk ook aan vetresten die in het riool komen en dan aankoekt”, licht Ernest de Groot van Waterschap Aa en Maas toe.

Gedeputeerde Boelema vult aan: “Zorg dat je geen rotzooi achterlaat in de natuur, waardoor planten en beesten doodgaan. Leeg ook je aquarium niet in de natuur, maar breng je aquariumdieren bijvoorbeeld naar een opvang.”

Drinkwater van vervuild water

En schoner water is niet alleen voor de Brabanders fijn, ook Zuid- en Noord-Hollanders hebben er groot belang bij. Daar wordt namelijk drinkwater gemaakt van het water dat via de Brabantse sloten, beken en kanalen in de Maas belandt. “Daar maken we ons wel zorgen over. Het vervuilde water komt via de Aa, in de Maas en in de Biesbosch terecht. Daar wordt drinkwater van gemaakt. Dus we zijn het onze medeburgers in de Randstad verplicht om dat water zo schoon mogelijk naar de Maas te brengen”, zegt De Groot van het waterschap.

In de eerste helft van 2025 komt het eerste maatregelenpakket van de provincie om de waterkwaliteit sneller te verbeteren. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in