De kans dat je hem tegenkomt is klein in Brabant, maar de provincie is hard op zoek naar hazelwormen. Deze beestjes zijn zeldzaam in de provincie en moeten daarom beschermd worden. De provincie doet samen met RAVON en adviesbureau Ecologica onderzoek naar de hazelworm, en daar kunnen ze de hulp goed bij gebruiken.
(Tekst gaat verder onder de video)
Kwetsbaar
Het beestje is gelukkig niet een bedreigd insect. Toch is de hagedis kwetsbaar in Noord-Brabant en kan zijn leefgebied makkelijk verstoord worden door de kleine afstanden die het beestje aflegt, de aanleg van wegen, kanalen en landbouw. “Je wil van nature een ecosysteem dat in balans is. Als het met een beestje slecht gaat, en die valt uit jouw keten, dan kan het ineens met andere dieren ook slecht gaan”, aldus Habraken.
Daarom wil de provincie graag in kaart brengen hoeveel hazelwormen er ongeveer leven in Brabant, en waar ze zich bevinden. “Als we weten waar die hazelwormen zich bevinden kunnen we gericht maatregelen nemen, zodat het leefgebied zo passend mogelijk wordt gemaakt, zoals meer zonplekken creëren.”
Geen worm
De hazelworm is eigenlijk geen worm, en ook al lijkt het beestje op een slang, is het eigenlijk een pootloze hagedis. Ze zijn te herkennen aan hun egaal bruine kleur, met soms een donkere streep op de rug. Daarnaast bewegen ze ook veel stijver dan slangen. “Voor mensen die een beetje van een staarwedstrijd houden is de hazelworm ook goed te onderscheiden. De hazelworm knippert namelijk wel, en slangen doen dat niet. Van hazelworm kan je een staarwedstrijd wel winnen.”
De hazelworm komt vooral voor in Utrecht, Gelderland en Limburg. In onze regio kan je ze tegen komen in de gemeente Maashorst, Boxtel, Vught en Heusden. Met name in natuurgebieden zoals de Drunense Duinen, Vughtse Heide, de Maashorst en de Kampina.
De hazelworm is vooral te vinden onder boomstammen en op open plekken waar ze lekker kunnen zonnen. Kijk daarom goed in bossen, bosranden, houtwallen en bermen. “Aan de bosrand, met wat ondergroei en doodhout, maar waar wel de zon goed kan schijnen, is een perfecte plek voor de hazelworm”, vertelt Habraken.
Wat moet je doen?
Mocht je de hazelworm tegenkomen, willen ecologen zoals Habraken dat graag weten. “Ik wil graag vragen om die waarneming door te geven aan RAVON. Pas daar wel bij op, boomstammen optillen tijdens de zoektocht kan veel insecten en dieren beschadigen. Blijf genieten van de mooie natuur, en als je de hazelworm tegenkomt, geniet ook daar dan even van.” Als je een hazelworm tegenkomt, kan je dit melden bij hazelworm@ravon.nl.