Rondom Den Bosch is de kans op overstromingen groter dan op andere plekken in Nederland. Het gebied ligt laag en aan de Maas. Vijf gemeenten uit onze regio werken samen met de waterschappen, provincie en Rijkswaterstaat om het gebied te kunnen beschermen. Daarvoor moet 36 miljoen kuub water worden geborgen. Voor het eerst schakelen ze hierbij de hulp in van omwonenden via een enquête.
De naam van het programma waar de gemeenten Heusden, Boxtel, Vught, Sint-Michielsgestel en Den Bosch onderdeel van zijn, is Hoogwater Aanpak Brabant Oost (HoWaBo). Al jarenlang voeren zij actie om hoogwater tegen te gaan.
Inmiddels hebben ze elf mogelijke oplossingen in kaart gebracht. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen of verbeteren van waterbergingen, het vergroten van het Drongelens Kanaal, het versterken van dijken of de aanleg van een gemaal bij spuisluis Crèvecoeur in Den Bosch. Het geld en de ruimte is alleen beperkt, dus er moeten keuzes gemaakt worden en daar hebben ze de hulp van inwoners bij nodig.
Mario Jacobs is Dijkgraaf bij Waterschap Aa en Maas. Hij geeft aan dat ze bij ieder project inwoners betrekken, maar dat het voor het eerst op deze manier gaat: “We sturen de enquête gericht naar een aantal mensen in ons gebied. Daarnaast doen we ook een oproep aan de rest van de inwoners om op onze website te kijken en deze in te vullen.” In de vragenlijst worden de keuzes waar HoWaBo voor staat, voorgelegd.
Jacobs geeft aan waarom ze het zo belangrijk vinden om de mening van omwonenden mee te nemen. “We willen draagvlak creëren, bekendheid geven aan ons programma, het probleem benadrukken en onze besluiten beter en steviger maken. Dit laatste kan alleen maar als je de mensen om wie het gaat erbij betrekt.”
Ook de Boxtelse wethouder Fred van Nistelrooij, ziet het betrekken van de inwoners als een waardevolle toevoeging. “Als organisatie hebben wij veel baat bij de informatie die de inwoners hebben. Ze hebben kennis en een eigen beeld vanuit hun lokale leefomgeving op de situatie.”
Heel veel water
In totaal hopen ze meer dan duizend antwoorden te verzamelen, want het gaat ook om heel veel water. “We moeten 36 miljoen kuub water bergen om in Oost-Brabant droge voeten te houden”, vertelt Jacobs. “Om daar een voorstelling van te maken: dat is de inhoud van 300 miljoen badkuipen.”
Volgens Van Nistelrooij zou het ook al enorm helpen als de inwoners het water langer vasthouden. “Dit kunnen ze doen door groen aan te leggen op de daken, regentonnen te plaatsen en tuinen te ontharden.” De wethouder zegt dat dit ervoor zorgt dat het water langzamer wordt afgevoerd. “Het geeft de waterschappen de gelegenheid om de maatregelen in te zetten die nodig zijn om de overlast te voorkomen.”
De enquête kan nog vier weken lang worden ingevuld via denkmeeoverhoogwater.nl