Home Streek Festivalseizoen is weer begonnen: ‘Zerotolerancebeleid op het nemen van drugs’

Festivalseizoen is weer begonnen: ‘Zerotolerancebeleid op het nemen van drugs’

Nu het mooie weer eraan zit te komen en het festivalseizoen net begonnen is, gaan mensen er steeds vaker op uit. Volgens verslavingszorginstelling Novadic Kentron krijgen steeds meer festivalgangers te maken met drugs. Vooral bij de wat oudere jongeren zit daar een stijgende lijn.

“Als we naar de jongeren van 12 tot 16 jaar kijken, zien we gelukkig dat het drugsgebruik heel laag is, eigenlijk nauwelijks. Maar gaan we kijken naar 16 en 18-plussers, dan zien we daar wel een grote toename, vooral bij uitgaan en festivals”, vertelt Mathijs de Croon van Novadic Kentron, een instelling voor verslavingszorg.  

(tekst gaat verder onder video)

Risico’s

De risico’s bij het gebruik van drugs worden niet minder. Zo vertelt De Croon dat mensen last kunnen krijgen van hoofdpijn, misselijkheid, zich onwel voelen, paniek ervaren, paranoïde worden, valpartijen kunnen veroorzaken, agressie kunnen ervaren, of een gevaar in het verkeer worden. In gevallen dat het mis gaat, is EHBO ook echt je vriend, zo stelt De Croon. “Als het gebeurt en het gaat fout moet niemand het gevoel hebben dat ze niet naar de EHBO durven te gaan. Dat mag nooit een resultaat zijn.”

Het gebruik van drugs kan ook op lange termijn risico’s met zich mee brengen. “Niemand gaat gebruiken met het idee om verslaafd te raken; de ene persoon is er gevoeliger voor dan de ander.”

Festivals

De Croon merkt dat festivals echt een plek kunnen zijn waar jongeren op het punt staan om de keuze voor drugsgebruik te maken.

Eén van de festivals in onze regio is Rebirth in de gemeente Vught. “Wij staan als gemeente kritisch tegenover het drugsgebruik in de regio. Drugsgebruik heeft een negatief effect op de gezondheid, maar ook op de leefomgeving”, vertelt Nino de Lange, wethouder van Vught. Het bezitten, verhandelen, verkopen of maken van harddrugs is momenteel illegaal, maar het gebruik ervan niet.

Daarom zijn er regels waar de organisaties van festivals zich aan moeten houden. “In de vergunning van het festival (Rebirth) staat dat ze preventief moeten werken tegen drugs en dat er een zerotolerancebeleid is. Op papier zou er geen drugs gebruikt moeten en mogen worden. De relatie wijst alleen uit dat mensen heel goed zijn in het naar binnen smokkelen van drugs om het toch te kunnen gebruiken”, vertelt De Lange.  

Preventie

Om het drugsgebruik tegen te gaan zet de gemeente Vught ook in op preventie. Daarvoor heeft de gemeente in regioverband een campagne, genaamd Skip die trip. Dit is een project waarbij de gemeentes in Oost-Brabant, de GGD Hart voor Brabant, de GGD Brabant Zuidoost en Novadic Kentron samenwerken om te laten zien dat het juist normaal is om géén drugs te gebruiken.

De wethouder van Vught heeft daarom nog een laatste tip voor inwoners die toch overwegen om drugs te gebruiken: “Als je fijn, gezond en leuk oud wil worden, is drugsgebruik niet de beste keuze.”

Tekst en verslag: Willemijn Dekker & Demi Massuger/DTV