Home Nieuws Gubbels Asperges Helvoirt wint wisseltrofee

Gubbels Asperges Helvoirt wint wisseltrofee

Foto: Dtv

Het Brabants Asperge Genootschap heeft maandagavond officieel het aspergeseizoen afgetrapt. In het restaurant van het Koning Willem I College in Den Bosch werden 120 gasten culinair verrast met een diner in het teken van de asperges, bereid door studenten van de opleiding horeca.

Rond 17.30 uur gonst het van de bedrijvigheid in de keuken. Studenten zetten hun beste beentje voor, maar zenuwen zijn er nauwelijks. “Het is eigenlijk net als op een andere dag,” zegt student Michelle Mikkers nuchter. Toch is het menu speciaal: alles draait om de asperge.

(Tekst loopt verder onder de video)

Zoals elk jaar kiest het Brabants Asperge Genootschap tijdens de seizoensopening de ‘Lekkerste Brabantse Asperge’. Dit jaar deden 26 telers mee. Een vakjury proefde en beoordeelde de inzendingen en uiteindelijk ging Gubbels Asperges uit Helvoirt met de felbegeerde wisseltrofee naar huis.

Ondertussen genoten de gasten van een uitgebreid aspergemenu. “Asperges kunnen lastig zijn om goed te bereiden,” legt Mikkers uit. “Je moet ze goed schillen en ze kunnen snel slap worden.” Toch is zij zelf groot fan van de groente.

Niet alleen in Limburg, maar ook in  Brabant

Voorzitter van het Genootschap, Chris Dekkers, benadrukt het belang van de Brabantse asperge. “Als mensen aan asperges denken, denken ze vaak aan Limburg. Maar ook Brabant heeft een rijke aspergetraditie. Die zetten wij graag op de kaart.”

Dekkers ziet bovendien dat de groente toegankelijker is geworden. In het verleden werd de asperge alleen gegeten door de betere klasse in Nederland. Het gewone volk aten ze niet want daar waren ze te duur voor.”

Volgens Dekkers heeft de asperge de laatste twintig jaar een opmars gemaakt. “Tegenwoordig zijn ze veel toegankelijker” volgens Dekkers omdat ze bijvoorbeeld in potten zitten.