Home Gemeentenieuws Helvoirt en Loyola aardgasvrij

Helvoirt en Loyola aardgasvrij

gaspit
Afbeelding van Adam Górka via Pixabay

In 2023  werd gestart met het opstellen van de uitvoeringsplannen aardgasvrij voor Helvoirt en Loyola. Deze uitvoeringsplannen werden gemaakt in samenwerking met de energiecoöperaties Huis en Omgeving in Transitie (HOT) en de Vughtse Energietransitie (VET). Het voorstel werd in de raadsvergadering van 4 juli behandeld en unaniem aanvaard.

Een goed voorbeeld van participatie was de start van de uitvoering van het plan. Bewoners zijn op succesvolle wijze bereikt, betrokken en gemobiliseerd om deze uitvoeringsplannen mee op te stellen en de komende jaren ook mee uit te voeren. In Helvoirt is deze betrokkenheid en mobilisatie onder andere gerealiseerd via het Burgerberaad G1000Helvoirt en in Loyola is betrokkenheid en mobilisatie gerealiseerd door buurtbijeenkomsten te organiseren en door een combinatie van digitale en reguliere energieadviezen aan te bieden. Met als resultaat de Werkgroep aardgasvrij Helvoirt en ook in Loyola een werkgroep met bewoners. De bewoners van Helvoirt en Loyola willen in hun eigen buurt medebewoners helpen en de warmtetransitie versnellen.

Tijdens de behandeling van dit agendapunt werd een motie ingediend door Joris Vrensen (PLV). De achterliggende gedachte van deze motie was dat deze motie zoveel mogelijk blokkades bij het aardgasvrij maken wilde wegwerken. De beginsituatie voor elke bewoner is anders aldus Vrensen. Een van de blokkades om over te stappen is de financiering. Besparing voor leningen kunnen dermate gering zijn dat de terugverdientijd onrechtvaardig groot is en dat zou een blokkade kunnen zijn.  

Hans Schuurmans (GB) vroeg zich af of in het uitvoeringsplan HOT en VET vervangen konden worden door lokale initiatieven omdat energie collectief Vught ook bereid zou zijn een bijdrage te leveren.

De strekking van de motie was dat niet iedereen over voldoende financiële middelen beschikt om de benodigde investeringen te doen en dat dan hiervoor, bij de gemeente, een renteloze lening (met BKR-registratie) kan worden afgesloten. Hij verzocht het college bij het afsluiten van een lening, het verwachte bedrag van de besparing, mee te laten wegen bij het vaststellen van de hoogte van de aflossing.

Wethouder De Lange ontraadde de motie vanwege het feit dat de gemeente geen bank kan en mag zijn. De mogelijkheid voor een lening kan via SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten) en die geeft een aantal knoppen om mee te draaien.

Joris Vrensen (PLV) gaf in de 2e termijn een nadere toelichting op zijn motie. Hij was er onterecht vanuit gegaan dat de gemeente een rol speelt bij de verstrekking van leningen en daar was deze motie op gebaseerd. Hij trok vervolgens de motie in omdat hij concludeerde dat er geen grondslag was en deze motie geen zin had.

Het voorstel werd unaniem aanvaard.