Asbest wordt de laatste tijd steeds vaker gedumpt. Naast dat dit natuurlijk niet de bedoeling is, zorgt het ook voor een gevaar voor onze gezondheid. Bovendien is asbest dumpen strafbaar.
De kosten om het asbest op te ruimen, zijn voor de inwoners wanneer de dader niet gevonden wordt. Per dumping kost dit vaak meer dan 2000 euro.
Het aantreffen van gedumpt asbest kan men direct melden via de BuitenBeter app: download de app, maak een foto en stuur die door naar de gemeente. Of meld het bij de milieuklachtencentrale. Deze provinciale milieuklachtencentrale is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar op 073 – 681 28 21. Asbest is gratis in te leveren bij de Milieustraat. Dit mag tot 35m² en het moet goed ingepakt aangeleverd worden. Meer informatie over de Milieustraat is te vinden op: www.vught.nl/milieustraat.
Wat is asbest?
Asbest is een verzamelnaam voor een groep natuurlijke mineralen die uit microscopisch kleine vezels bestaan. In de bouw, scheepvaart en industrie gebruikte men lange tijd asbest. Dit kwam door de hittebestendige, isolerende en slijtvaste eigenschappen. In de 20e eeuw paste men asbest veel toe in gebouwen, daken, leidingen en remvoeringen. Vooral golfplaten, dakbedekking, cementproducten en isolatiematerialen bevatten vaak asbest.
Wanneer asbestvezels vrijkomen en ingeademd worden, kunnen ze ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Langdurige blootstelling kan leiden tot ziekten zoals asbestose, longkanker en mesothelioom. Daarom is het gebruik van asbest in veel landen, waaronder Nederland, sinds 1993 verboden.
Het verwijderen van asbest
Particulieren mogen asbest niet zomaar verwijderen. In Nederland gelden strenge regels voor asbestverwijdering. Vaak moet een gecertificeerd bedrijf de sanering uitvoeren om gezondheidsrisico’s te minimaliseren. Mensen met huizen die vóór 1994 gebouwd zijn, lopen een grotere kans dat er asbesthoudend materiaal aanwezig is. Het wordt bij twijfel geadviseerd een specialist in te schakelen .
Hoewel asbest vroeger een veelgebruikt materiaal was, zijn de gezondheidsrisico’s dus zo ernstig dat het gebruik en de verwijdering ervan strikt gereguleerd zijn. Het is belangrijk om voorzichtig om te gaan met mogelijke (gedumpte) asbesthoudende materialen en altijd deskundig advies in te winnen bij verwijdering.