Het was een drukke nacht op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. In totaal zijn er zes mensen behandeld met ernstig letsel door vuurwerk, waaronder twee kinderen jonger dan 16 jaar. De meeste verwondingen betroffen brandwonden, en drie personen liepen oogletsel op.
Dit is iets minder dan vorig jaar, toen er in het ziekenhuis negen mensen kwamen met vergelijkbaar letsel. Daarnaast zijn er zes mensen ouder dan 18 jaar op de SEH terechtgekomen vanwege een alcoholvergiftiging.
Enkele weken geleden deelden medewerkers van Oogheelkunde en vrijwilligers van de Vrienden van het JBZ nog vuurwerkbrillen uit in het ziekenhuis. Ieder jaar zien zij weer mensen van wie de ogen blijvend beschadigd zijn door vuurwerk. Op deze manier hoopten ze mensen bewust te maken van het belang van oogbescherming tijdens de nacht van oud en nieuw.
Vorig jaar liepen zeker 169 Nederlanders oogletsel op ten gevolge van vuurwerk. “En belangrijk is dat de helft hiervan het vuurwerk niet zelf afstak.” aldus oogarts Smeets. “Soms valt het mee en komt er alleen iets in het oog. Maar we zien ook verbranding van het oog, kneuzingen door de drukgolf van de ontploffing en scheuren in het oog. In die laatste gevallen is er altijd sprake van blijvend letsel. Dat kan verminderd zicht zijn, maar ook blindheid.” Landelijk hield een derde van de patiënten blijvend letsel over.
De artsen zien sowieso veel kinderen en jongvolwassenen. “Kinderen rapen iets op wat nog niet is afgegaan of ze kijken in het vuurwerk of het al gaat ontploffen. Zij kennen de risico’s niet. De meeste ongevallen gebeuren van dichtbij en dus in de helft van de gevallen bij omstanders. Dan is het gewoon een kwestie van pech. En het is vaak ook met gewoon legaal vuurwerk. We raden aan om altijd een vuurwerkbril op te zetten als je buiten bent bij vuurwerk, zelfs als je alleen gaat kijken.”