Home Natuur & milieu Watervoorraad slinkt hard door verdamping

Watervoorraad slinkt hard door verdamping

Volgens het KNMI blijft het overwegend zonnig en droog in Vught en omgeving. Temperaturen blijven overdag schommelen rond of net onder de 30 °C graden. Het heeft al sinds half mei niet meer geregend. De grond wordt steeds droger, het gras kleurt geel en ook vocht minnende planten, zoals hortensia’s, hebben het zichtbaar moeilijk. Regen wordt pas op z’n vroegst over 10 dagen verwacht. En een enkel buitje lost de droogte niet op.
De waterschappen in de regio maken zich dan ook zorgen. Reden voor waterschap De Dommel om voor enkele beken en sloten al een ‘ontrekkingsverbod oppervlaktewater’ in te stellen.

Waterschap Aa en Maas
Begin mei was de grondwatervoorraad ruim voldoende op peil door de vele regenval in de maanden maart en april. Sinds half mei is het droog geworden en zijn de grondwaterstanden gaan dalen. Dit betekent dat waterschap Aa en Maas alert is op het vasthouden van het beschikbare water. De grondwaterstanden zijn wel nog steeds normaal, maar vanwege gemis aan regen en het verder oplopen van temperaturen en de daarmee gepaard gaande verdamping, verwacht het waterschap wel verdere daling van de grondwaterstanden.
Bron: waterschap AA en Maas

Waterschap De Dommel
Vanaf 10 juni 2023 mag van het waterschap De Dommel geen water opgepompt worden uit de beken en sloten in het stroomgebied van de Keersop, Beekloop, Kleine Dommel en Peelrijt. Dit onttrekkingsverbod is nodig om flora en fauna in en rond het water te beschermen. Door de droogte en de lage waterstand is er steeds minder stroming en zuurstof in het water. Het verbod geldt, aldus het waterschap, zolang het nodig is.
Het waterschap zegt actief te controleren in gebieden met een verbod. Op de website van waterschap De Dommel staan de gebieden vermeld waarvoor het verbod voor onttrekking uit oppervlaktewater of grondwater gelden.
Bron: Ontrekkingsverbod Oppervlaktewater waterschap De Dommel

Sinds half mei is geen druppel regen meer gevallen. Dat is nu dus al meer dan een maand geen neerslag en deze situatie begint zich inmiddels in de natuur af te spiegelen. Het is droog en dor.
Tijdens het huidige natuurbrandrisico vraagt de brandweer om extra alert te zijn op het ontstaan van een (natuur)brand.