Home Natuur & milieu Waternavel is een bedreiging

Waternavel is een bedreiging

De grote waternavel is best een mooi plantje, maar bij waterschap Aa en Maas gruwen ze ervan. De plant hoort in Noord en Zuid Amerika. Het waterschap luidt de noodklok, Ook in Cromvoirt en Vught zien zij de opmars van de grote waternavel met lede ogen aan. Uiteindelijk wordt het een heel hecht vlechtwerk, dikke matten. Er ligt een heel tapijt en als je er niks aan doet is de hele sloot straks groen.” Onder die mat sterft het leven af. Plantjes krijgen geen zonlicht, het zuurstof neemt af en dan komen er ook geen vissen meer.”

Tevens remt het tapijt van waternavel de doorstroming van het water. Per jaar worden er honderden kilo’s van deze plant in Vught en Cromvoirt o.a. in het Drongelsekanaal verwijderd. Met grijpers worden 5x per jaar alle sloten en riviertjes in het poldergebied leeggeschept. Elk jaar haalt Aa en Maas alleen in de polder bij Den Bosch al 1 1/2 miljoen kilo uit het water. Het wegscheppen en vernietigen kost jaarlijks een kleine 200.000 euro. “Dat is meer dan de helft van het budget voor het bestrijden van exoten.” Als je thuis dit plantje beu bent, gooi het dan bij het restafval. Dan wordt het vernietigd en kan het geen kwaad meer.”

De aternavel staat op de Europese lijst van invasieve exoten en ook de provincie heeft als een Brabantse zorgsoort bestempeld. We mogen hem niet zijn gang laten gaan.”