Home Natuur & milieu Water wordt kostbaar goed

Water wordt kostbaar goed

burst

Het afgelopen jaar 2020 stond Natuur en Milieu hoog op de Vughtse agenda. Vooral de droogte was een opvallend verschijnsel. Lage waterstanden in de IJzeren Man, vijvers op Zorgpark Voorburg, lege sloten en weinig water in de Vughtse Lunetten waren een opvallend verschijnsel. Er kwamen allerlei initiatieven van diverse groepen om hier iets aan te doen. De regentonnen actie van Kant in samenwerking met Karwei was hier een voorbeeld van. Maar ook de verduurzaming van woningen en gemeentelijke gebouwen door middel van isolatie, zonnepanelen, warmtepompen en dergelijke kwamen vaak voorbij. Energiezuinige woningen met ‘0 op de meter’ zijn geen uitzondering meer. Vergroening van de tuinen door de actie ‘tegel eruit en plant erin’ bleek een succes. Net als de plantinitiatieven van Podium C voor de Gement en het Helvoirts Broek. Deze plannen zullen ook positief uitpakken voor de insecten, die in steeds mindere getallen de natuur bevolken. De weidevogels, waaronder de kievit kuikens hadden een slecht broedseizoen door de droogte.
De zwerfvalproblematiek wordt mede door normvervaging van onze inwoners of bezoekers een steeds groter probleem in het Vughtse straatbeeld. Het weggooibeleid van de verkeersdeelnemers is dagelijks te ervaren. Dumpen van asbest en drugsafval in onze natuurgebieden werd helaas werkelijkheid.
De Milieustraat draaide letterlijk en figuurlijk tropenuren. Een wachttijd van 1,5 uur was geen uitzondering. Heel Vught was vanwege de corona met een opruimwoede gestart.
De Kringloopwinkel kon door sluiting ook geen soelaas bieden.
In 2021 start de zoektocht waar een zonnepanelenpark en /of windmolens moeten komen. Het wordt weer veel vergaderen………..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in