De gemeente Vught wil haar inwoners bewust maken van de aanwezigheid van de Aziatische hoornaar en roept op tot alertheid bij het detecteren van deze invasieve exotische wesp.
Sinds enkele jaren wordt de Aziatische hoornaar voornamelijk in Zuid-Nederland aangetroffen. Deze wesp vormt een potentieel gevaar wanneer hij zich bedreigd voelt en kan gaan steken, vooral als iemand zich binnen drie meter van het nest bevindt. Naast de potentiële bedreiging voor mens en dier, vormt de aanwezigheid van de Aziatische hoornaar een risico voor ecosystemen, biodiversiteit, fruitteelt en imkerij.
Herkennen van de Aziatische hoornaar
Het is essentieel om de Aziatische hoornaar te kunnen onderscheiden van andere wespensoorten. Deze wesp is groter dan limonadewespen, met een grootte tussen de 1,7 en 3,2 cm. Het is te herkennen aan het volledig zwarte borststuk, zwarte poten met een geel uiteinde, en een geeloranje band op het grotendeels zwarte achterlijf. Het verschil met de Europese hoornaar en de Stadsreus (zweefvlieg) is cruciaal; de Europese hoornaar is iets groter en de Stadsreus heeft piepkleine antennes in tegenstelling tot hoornaars.
Melding maken bij detectie
Indien een Aziatische hoornaar wordt waargenomen, is het van groot belang om dit te melden. Inwoners worden aangemoedigd om op veilige afstand foto’s te maken van de hoornaars bij het nest en de melding door te geven via het meldsysteem in de app Reppido ‘binnenbeter’, het KCC (073-658 06 80), of via de website van de gemeente Vught. De meldingen worden doorgestuurd naar Wespro, de gespecialiseerde ongediertebestrijder van de gemeente Vught.
Voorzorgsmaatregelen
De gemeente benadrukt het belang van voorzorgsmaatregelen voor de eigen veiligheid. Het verwijderen van een nest kan alleen worden uitgevoerd door een gespecialiseerde ongediertebestrijder.