Home Blikveld “Vier keer duizend bomenplan”

“Vier keer duizend bomenplan”

Interview tijdens Blikveld van 15 augustus met John Vermeer van Duurzame Energie Coöperatie Haaren DEH. De Stichting Landschap Natuur en Milieu Haaren wordt opgesplitst naar aanleiding van de opsplitsing van de gemeente Haaren.

Het idee van DEH is om 4 maal 1000 bomen, Haaren is in vieren gedeeld, te gaan planten. Na overleg met de gemeente Vught worden de bomen geplant langs de volgende drie wegen: Sparrendaalseweg, Oude Esschebaan, de Oude Loonsebaan en langs een pad in de Helvoirtse Broek. Een ‘groen welkom’ tussen beide dorpen Helvoirt en Vught. Er valt ook te denken aan struiken en hagen, bijvoorbeeld de geel bloeiende brem. De eigenaren van het Helvoirtse Pad, zien deze ontwikkeling allen zitten, die in november van start zal gaan. Daarnaast is DEH ook op zoek naar stukjes land waar een bosje geplant kan worden.

Het probleem is niet het geld, maar waar gaan de bomen geplant worden. Een boom die DEH plant kost 75 eurocent en een boom die de gemeente zet kost 1500 euro. Er zijn al heel wat initiatieven op dit gebied; onder andere Meerbomennu.nl, de Brabantse Milieu Federatie, IVM en Brabants Landschap. Het beheer van de bomen kan gedaan worden door de knotvereniging Helvoirt en de gemeente zal hierin een rol moeten spelen. Ook zal er gesproken moeten gaan worden met de omwonenden omtrent het onderhoud. 

Bomen zijn goed voor verkoeling bij hitte en voor de biodiversiteit. Denk hierbij aan de leefomgeving van vogels en insecten. Ook is een boom een opslagplaats van CO2 en goed om overlast van veel regenwater te voorkomen. De gemeenten Vught, Boxtel en Oisterwijk zijn meedenkend in de plannen van DEH.

Presentatie Erik Overman en Ans de Man.
Techniek: Ludo Servais.
Beluister hieronder het interview met John Vermeer.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in