Home Natuur & milieu Verplicht energielabel C in 2023

Verplicht energielabel C in 2023

Klimaat, energie en duurzaamheid staan hoog op de maatschappelijke agenda. We gaan van het aardgas af, isoleren onze woningen en we gebruiken steeds meer schone energie. Maar we gaan niet alleen voor duurzame huizen, ook kantoren worden energiezuinig. In 2023 moet elk kantoorgebouw tenminste een energielabel C hebben.

Wat houdt dat in en hoe pakken we dat aan?
Een energie C label houdt in dat een kantoor maximaal 225 kWh fossiele energie per m2 per jaar mag gebruiken. Voldoet de eigenaar hier niet aan, dan riskeert hij een boete of zelfs sluiting van het pand. Er zijn uitzonderingen op deze regel. Dat geldt voor kantoren die kleiner zijn dan 100 vierkante meter, een monumentenstatus hebben of voor minder dan de helft onderdeel zijn van een multifunctioneel gebouw. Ook uitgezonderd: kantoren waarbij de terugverdientijd van de te treffen maatregelen meer is dan tien jaar.

Het kan nog heel wat duurzamer
Nederland heeft een ambitieus klimaatakkoord. Het beperken van de opwarming van de aarde vraagt om een flinke vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Uit onderzoek van het vastgoedbureau Colliers blijkt dat ongeveer 30 procent van de Nederlandse CO2-uitstoot afkomstig is van de gebouwde omgeving. Er kan daar dus nog veel verduurzaamd worden. Om het energieverbruik van gebouwen te rangschikken en de verbetermogelijkheden in kaart te brengen, bestaat het energielabel. Het verkregen energielabel blijft tien jaar geldig. Na deze tijd moet een nieuw label worden aangevraagd.

Onderweg naar energieneutraal
De nieuwe verplichting voor kantoren schrijft minimaal een C-label voor. Dit staat voor een relatief energiezuinig verbruik. Omdat de energielabels lopen tot A, is er ook bij een C-label nog genoeg ruimte voor besparingsmaatregelen. Dat kan bijvoorbeeld een betere isolatie zijn, of het plaatsen van zonnepanelen.
Het verplichte C-label in 2023 is hiermee een tussenstap op weg naar een volledig energieneutraal 2050.

Hoe staan onze kantoren ervoor?
Er wordt geschat dat tussen de 19 en 35 procent van alle kantoren in Nederland voldoet aan de norm voor een C-label of beter. Veel kantoren hebben echter nog geen energielabel aangevraagd. Volgens duurzaamheidsexpert Jeroen Bloemers van Colliers is een deel van de gebouwen zonder label al duurzaam genoeg. Het aanvragen van een label is dan voldoende. Voornamelijk kleinere panden zouden een slecht energielabel hebben. Door de lagere huuropbrengsten is het bij deze panden lastiger om investeringen te doen. Ook onwetendheid en een afwachtende houding zijn genoemde oorzaken voor een slecht label.

Maak nu werk van duurzaamheid
Om het energielabel te verbeteren, zijn bij veel kantoorgebouwen relatief kleine maatregelen zoals het plaatsen van ledverlichting of dakisolatie al genoeg. Kantoren met energielabel G en F zullen wat meer moeten ondernemen om tenminste tot een C-label te komen. De weg naar een beter label loopt via verschillende stappen. Het is dan ook niet raadzaam om energiebesparende maatregelen tot het laatste moment uit te stellen. De kans dat er vlak voor 2023 niet voldoende adviseurs en installateurs zijn om aan de vraag te voldoen, is namelijk groot. Maak daarom nu werk van duurzaamheid.

Meer weten?
Kijk voor meer informatie, uitleg en een stappenplan op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in