Home Natuur & milieu Veel belangstelling voor raadsdialoog PlanMER

Veel belangstelling voor raadsdialoog PlanMER

Tijdens de Raadsdialoog met onderwerp PlanMER voor grootschalige energie opwek in de gemeente Vught, werd raadsleden en belangstellenden informatie verstrekt door onderzoeksbureaus Bureau Bosch & van Rijn en Waardenburg Ecology. Tijdens deze raadsdialoog vonden ook tafelgesprekken plaats.

De insteek van de bijeenkomst was om de raadsleden kennis te laten nemen van de resultaten van het vervolgonderzoek van de PlanMER voor grootschalige energie opwek in de gemeente Vught. Over het VKA (voorkeursalternatief) gaf men ook toelichting. Dit verzoek werd gedaan omdat de gemeenteraad op 12 september 2024 het besluit heeft genomen om het Programma Grootschalige Opwek Vught aan te nemen, en het vervolgonderzoek van de PlanMER te initiëren. Aan de hand van dit vervolgonderzoek is het advies aan de raad om een voorkeursalternatief (gebieden voor ontwikkeling) te kiezen. Dit initiatief tot beeldvorming helpt de gemeenteraad om een completer en actueler beeld te krijgen van de resultaten van dit vervolgonderzoek, voor haar eigen besluitvorming in april 2025.

Het raadsbesluit van 12 september 2024 betrof het wind zoekgebied 1 en zon zoekgebied 1, 4 en 5 open te stellen voor vervolgonderzoek om binnen deze gebieden mogelijk de opgave tot en met 2030 in te vullen. Naar aanleiding van het besluit werd het PlanMER opgestart.

Inloopavond opwek zonne- en windenergie

Advies commissie MER

Het advies van de commissie MER (Milieu Effect Rapportage) was om de uitvoerbaarheidsrisico’s inzichtelijk te maken op het gebied van natuur, netinpassing en nieuwe windturbinenormen. Daarnaast de aanbeveling om de milieueffecten van het voorkeursalternatief inzichtelijk te maken.

De Commissie was van oordeel dat het aangevulde MER de essentiële informatie bevat om een besluit te kunnen nemen over het VKA voor de ontwikkeling van wind- en zonneparken in Vught. Er is een aanvullend onderzoek geweest naar het voorkeursalternatief .  Alternatieven ‘natuur’ en ‘zon’ bevatten zoekgebieden wind 1 en zon 1, 4 en 5
• Wind: indicatieve onderzoeksposities opgenomen in PlanMER
• Zon: zon potentie is onderzocht binnen de zoekgebieden, waarvan in het PlanMER tevens indicaties zijn opgenomen.

De commissie was tevreden met aanvullingen. Zij concludeerde dat het MER goed leesbaar was. De onderzoeken waren correct en navolgbaar uitgevoerd. De adviezen uit het eerdere advies waren goed verwerkt. De nieuwe informatie gaf geen aanleiding om het programma te herzien. De commissie gaf ook enkele aanbevelingen zoals onder andere een nader ecologisch onderzoek te doen bij concrete projecten (bijvoorbeeld Stikstof) en voegt extra zichtpunten voor visualisaties toe als definitieve locaties bekend zijn.

Ecologie

Ook de ecologie maakte onderdeel uit van het PlanMER. In zijn algemeenheid waren er geen negatieve gevolgen voor ganzen, eenden en steltlopers. Advies is om bij een concreet (wind)initiatief nader veldonderzoek te doen om deze conclusie te bevestigen. De gevolgen als gevolg van stikstofdepositie voor zonneparken zijn te beperken door gebruik van (volledig) elektrisch materiaal. Voor windenergie is het (nog) niet mogelijk om volledig elektrisch te werken. De stikstofdepositie als gevolg van de bouw van een windpark is vaak beperkt en tijdelijk. Significant negatieve gevolgen zijn derhalve gewoonlijk niet aan de orde. Wel zal een aanvullende ecologische beoordeling bij een concreet (wind)initiatief noodzakelijk zijn. De planning is dat op 5 juni 2025 de vaststelling Programma 2.0 en openstellen van gebieden in voorkeursalternatief bekend worden. In het derde kwartaal van 2025 starten de initiatiefnemer(s) gebiedsgesprekken met inwoners en betrokken partijen in de gebieden van het voorkeursalternatief.

Tafelgesprekken

Aan de hand van de voorlichting kregen de aanwezigen de mogelijkheid om deel te nemen aan de tafelgesprekken. Er waren drie verschillende thema’s, waaronder ecologie, de processen en de uitvoerbaarheidsrisico’s. Deze tafelgesprekken werden goed bezocht en leidden bij raadsleden onderling tot leuke discussies.

Tijdens de raadsdialoog waren de duinboeren als een van de vele vertegenwoordigers op het gebied van milieu aanwezig. Zij hebben een energie coöperatie onder de naam Zonnemaatje Duinboeren. Hun doel is om nog 540 zonnepanelen van de geplande 1000 op daken van ondernemers rondom de Loonse en Drunense duinen aan te brengen. Deze groene stroom wordt vervolgens aan duurzame energiemaatschappijen verkocht. Op deze wijze wordt in duurzame, lokaal geproduceerde energie geïnvesteerd.