Home Natuur & milieu Tuintips Marc van der Bruggen

Tuintips Marc van der Bruggen

Onlangs was Marc van der Bruggen, hovenier en mede-eigenaar van Hoveniersbedrijf Bas van der Bruggen aan de weg naar Sint Michielsgestel, te gast bij ‘Wat een Weekend’. Even werd teruggekeken op de kerstbomenactie, die net her en der aan de straatkant waren neergegooid om opgehaald te worden door de gemeente. “Sommige kerstbomen met kluit en goede dunne haarwortels zijn te hergebruiken. Je kunt ze langzaam, in stappen van warm naar koud, laten wennen aan het verschil door ze steeds in koudere ruimtes te plaatsen. Nog beter is om ze in de pot te laten zitten, de potgrond te verversen en ze regelmatig water te geven. Dan is de kans op overleving het grootst.”
De tuin winterklaar maken is een jaarlijks terugkerend fenomeen. “Snoeiwerk moet eigenlijk eind september al beginnen. Struiken een beetje terugsnoeien en vervolgens in maart stevig terugsnoeien levert de beste resultaten op.” Blaadjes in de tuin levert, behalve een mooie aanblik voor de voorbijgangers, overlast op voor de tuinbezitters. “Het gros van de bladeren moet je verwijderen omdat onderliggende planten dan door de vocht kunnen wegrotten. Maar laat ook een restant achter voor de vogels, maar ook als bescherming tegen de koude temperaturen voor de ondergrond.”

Tuintip: “maak nu vast plannen voor het voorjaar. Loop door je tuin en schrijf op wat je wilt aanpassen zodat je in maart ‘beslagen ten ijs’ komt,” aldus Van der Bruggen.

Presentatie Gerard Postema en Marcel van den Heuvel.

Beluister hier het hele gesprek met Marc van der Bruggen in Wat een Weekend.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in