Home Natuur & milieu Raadsvergadering 17 juni: Regionale Energie Strategie 1.0

Raadsvergadering 17 juni: Regionale Energie Strategie 1.0

17 juni was de RES 1.0 een agendapunt van de raadsvergadering.
Mevrouw Beijens (CDA) gaf aan dat zij worstelt met dit onderwerp. “Er zijn nog veel onduidelijkheden, maar dit heeft te maken met de uitvoering. Een voorbereide motie hoort meer thuis bij de warmtevisie, vandaar dat deze niet ingediend wordt bij de RES. Draagvlak is een belangrijke voorwaarde”.

Volgens de heer Smith(SP) moeten we naar een lager abstractieniveau. “We moeten mensen kunnen raken en kunnen inspireren. Er zijn te weinig plannen voor effectieve isolering, dit zijn juist onderwerpen om energie te besparen. Energiearmoede, verschil tussen energie uitstoot en energie opwekking tussen arm en rijk zijn belangrijke aandachtspunten. Hij miste ook een stukje bezieling. SP wil naar een wettelijk mandaat om participatie in elke vorm te ondersteunen. Ze zijn het wel eens met het voorstel.

Mevrouw Peijnenburg van Gemeentebelangen gaf aan dat zij hun zorg hebben geuit over andere doelen halen voor het klimaatakkoord. “We merken steeds meer dat veel mensen nog steeds niet thuis zijn in de materie. Wij willen vinger aan de pols houden over onder meer biodiversiteit en de leefbaarheid. De fractie van GB wilde daarom een motie indienen waarin ruimte geboden gaat worden aan innovatieve oplossingen met behoud van de natuur, onderzoek naar de gevolgen voor weidevogels. In beeld te brengen welke gebieden voor windmolens in aanmerking komen, onderzoeken wat gevolgen zijn voor landbouwgrond met betrekking tot zonnevelden, afspraken maken met ENEXIS met betrekking tot energieopslag”.

Mevrouw Schellekens D66 vond het belangrijk door te gaan met RES. D66 kijkt niet licht tegen deze opgave aan. Zij wil RES pro-actief aanpakken en wil optrekken met regio-gemeenten. “We moeten zorgen dat iedereen mee kan doen. RES 1.0 moet van een papieren tijger naar een aanvalsplan komen.” Ontzettend belangrijk voor burgers is, waar we mee bezig zijn. D66 ziet graag een dashboard dat ontwikkeld wordt en waar burgers de vorderingen kunnen zien. Om de doelen te halen moeten we de innovatie meenemen voor zon en wind. We moeten denken in mogelijkheden en niet in doemdenken.”

Volgens de heer van Dinther (VVD) moeten we rekening houden met innovatieve mogelijkheden. “Het geeft een behoorlijke inspanning om de RES tot een goed eind te brengen”.

De heer De Lange van PvdA/GL vond het belangrijk te focussen op wat voor ligt. “De fractie wil zich committeren aan de zon- en windgebieden zoals ingetekend. Belangrijk is ook een besparing van energie van 11 procent. Woonwaarde en natuurwaarde moeten we meenemen in die belangrijke opgave energie te besparen. Intentie achter de motie is goed, daar kunnen we ons achter scharen, maar de timing van de motie van GB is te vroeg om het nu over de uitvoering te hebben”.

Wethouder Van de Ven gaf aan dat in het uitvoeringsprogramma al diverse stappen aangegeven worden, die genoemd waren. “Belangrijk zijn meetbare tussendoelen. Dat is ook belangrijk om te kijken of we op de goede weg zijn, hoe kunnen we dat monitoren. Daarnaast is in het participatiebeleid opgenomen wat de voortgang is en waar we staan. Volgens de wethouder is de motie van GB om diverse redenen niet uitvoerbaar. Er worden namelijk een aantal zaken gevraagd, die pas van toepassing zijn op het moment, dat de projecten in de uitvoering worden gestart”. De motie werd verworpen en het voorstel werd aanvaard door de Raad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in