Home Blikveld “Paus Franciscus, advocaat van de slachtoffers van de globalisering”

“Paus Franciscus, advocaat van de slachtoffers van de globalisering”

Paus Franciscus schreef enkele jaren geleden de ecologische encycliek Laudato Si’. Volgens de geloofsgemeenschap van de Lambertuskerk te Vught verdient de visionaire tekst meer bekendheid.
Paus Franciscus pleit in zijn encycliek voor een integrale ecologie, geeft oriëntatie- en actiepunten en breekt een lans voor een ecologische opvoeding en spiritualiteit.

In aansluiting op het initiatief van jongeren in Fridays for Future lezen leden van de katholieke geloofsgemeenschap in de Lambertuskerk te Vught vanaf 19 maart 2021 iedere vrijdag om vijf voor twaalf (11.55 uur) in 15 achtereenvolgende afleveringen (van 30 minuten) de tekst van de encycliek Laudato Si’ integraal voor. Vanwege de coronapandemie zijn de voorleessessies te volgen via livestream van de Lambertuskerk te Vught.

In Blikveld van afgelopen zaterdag vertelde de katholiek Stefan Waanders waarom het zo belangrijk is om over de door paus Franciscus geschreven encycliek met elkaar van gedachten te wisselen.

“Encycliek is pauselijk rondschrijven”

In 2015 schreef paus Franciscus een profetisch geschrift met zijn ecologische encycliek Laudato Si’. Dit document verscheen enkele maanden voor de klimaattop in Parijs en werd daar goed ontvangen. Stefan Waanders: “Dit geschrift gaat over de omgang met de aarde, klimaatverandering”.

Voorleessessies

Waarom nu voorleessessies over deze encycliek? Stefan Waanders: “we zijn nu in de ban van corona, dat houdt ons ontzettend bezig. Het gevaar bestaat dat andere essentiële kwesties vergeten raken. Er was trouwens al een initiatief van dominee Udo Doedens die had een gespreksgroep over Laudato Si’ “. Vanwege corona kon deze gespreksgroep niet doorgaan. Als aangekondigde gastspreker kwam Waanders in gesprek met de dominee waarin zij spraken over een andere manier om het gesprek over klimaatverandering, waterproblematiek, afnemende biodiversiteit en wereldwijde ongelijkheid gaande te houden. Waanders: “Toen heb ik het idee geopperd om de tekst van de encycliek te gaan voorlezen. Het bijzondere van dit geschrift is dat de paus de problematiek van de klimaatverandering van verschillende kanten benaderd en daardoor helpt om het geheel weer in zicht te krijgen”

Schoonheid en urgentie

Op de vraag wat hij wilt bereiken, antwoordt Waanders: “Dat de mensen de schoonheid van deze tekst ontdekken, en tegelijkertijd de urgentie van het thema dat geagendeerd wordt”.
“De titel komt van een hymne van Franciscus van Assissië, een gedicht waarin hij de schepping bezingt. Er zijn poëtisch passages, op andere momenten merk je zijn boosheid, paus Franciscus is de advocaat van de slachtoffers van de globalisering, dat zijn de armen en dat is de aarde”.

Presentatie Erik Overman en Berry van de Water.
Techniek Ralph van Dongen.

Voor wie geïnteresseerd is in het gehele interview met Stefan Waanders, hierbij de link:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in