Home Natuur & milieu Opgelet, hoog water!

Opgelet, hoog water!

In Europa is het erg nat weer en in de hogere gebieden is flink wat sneeuw gevallen. De grote rivieren zoals de Rijn en de Maas krijgen aan het eind van deze week te maken met hoogwater.
Door neerslag en sneeuwsmelt in de Ardennen en Noord-Frankrijk is de afvoer van de Maas verhoogd. En door neerslag en sneeuwsmelt in Duitsland en Zwitserland is de waterstand te Lobith (waar de Rijn Nederland binnenkomt) op dit moment hoger dan normaal voor de tijd van het jaar. De waterstand van de Rijn bij Lobith zal stijgen naar 14,30 meter boven NAP.
De komende dagen zal de waterstand volgens Rijkswaterstaat sterk toenemen. Gevolg is dat laaggelegen gebieden, zoals de uiterwaarden, vol kunnen lopen met water. Rijkswaterstaat en de waterschappen zijn alert en nemen waar nodig extra maatregelen door het openen of sluiten van schuiven bij waterkeringen, het openen van stuwen en het plaatsen van schotbalken om tijdelijk het water te keren.

Zionsburg Vught

Zionsburg – Helvoirtseweg

Ook in Vught heeft het de laatste weken flink geregend. Vijvers laten hoogwater zien en zelfs de ringsloot bij landgoed Zionsburg aan de Helvoirtseweg – normaliter een droge sloot – heeft voor het eerst in jaren weer een normaal waterpeil bereikt. Hier heeft natuurlijk ook het in het afgelopen najaar plaatsgevonden groot onderhoud aan bijgedragen.

Drongelens Kanaal (afwateringskanaal) – De Dommel

Het Drongelens of Drongens Kanaal zoals het in de volksmond wordt genoemd, is gegraven om de wateroverlast te voorkomen in de lage gebieden rond ’s-Hertogenbosch en in de polders ten westen van de stad (Gement). Zowel bij het kanaal en als in de Gement zijn de eerste aanwijzingen van hoge waterstand zichtbaar.
Het water in De Dommel staat best hoog. Voor wandelaars is dit goed zichtbaar. Echter, van een zorgelijke situatie is nog geen sprake. Rijkswaterstaat verwacht dat het water na het weekeinde enigszins gaat zakken; maar als er opnieuw veel neerslag valt, is een nieuwe stijging ook mogelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in