Afgelopen jaar waren de natste maanden ooit gemeten volgens het KNMI. Wat zijn de gevolgen van extreme weersomstandigheden? Lonneke Schilte van Waterschap De Dommel kwam erover praten in Blikveld.
“Voor ons was het een heel extreem jaar omdat het maar niet ophield met regenen. Meer dan een jaar lang was het achter elkaar extreem nat. We kregen heel veel meldingen van én vragen over wateroverlast. In de regio Vught viel het relatief mee omdat het watersysteem hier best goed is en de gemeente ook al lang een gescheiden rioleringssysteem heeft. We zien dat dat helpt om grote problemen te voorkomen. Hier zijn de problemen vooral grondwater-gerelateerd met ondergelopen kelders en kruipruimtes.”
Klimaat-robuust
Met een gescheiden riolering heb je een aparte buis voor afvalwater en voor regenwater. “Hiermee voorkom je dat schoon en vuil water wordt gemengd. Ook kan het vuile water bij overstromingen niet doorstromen in de natuurwateren zoals beken. Er wordt steeds meer gewerkt aan het klimaat-robuust maken van ons land. Het systeem moet dan de pieken in droogte en natheid aankunnen. Tot nu toe waren we ingericht op het snel weg laten stromen van water. Het is echter beter om dat stapsgewijs te doen, zodat het niet allemaal gelijk naar het laagste punt stroomt. Met het snel wegstromen heb je ook snel een watertekort als het droog is. De Esschestroom is een voorbeeld van een beekdal dat ingericht is op het opvangen van water. Het systeem kan zo beter tegen een stootje.”
Wat betreft het grondwaterpeil in de gemeente Vught kan het waterschap niet veel doen. “Dat ligt grotendeels bij de gemeente zelf. En wat er uit de lucht komt, hebben we ook niet in de hand. Preventief kunnen we knelpunten steeds nalopen zodat het water goed wegloopt. Voor een deel staan wij echter ook machteloos. Het is ook niet een-twee-drie mogelijk om een watersysteem te veranderen.”
Overlast
Voor de grondwatervoorraad is het heel fijn dat het met de vele regen nu aangevuld is. “Maar het gaat nu zo snel met de watertoevoer dat er heel veel overlast is. Het is ook wel een wake-up call geweest. We moeten het nu zo gaan sturen dat het in droge en natte tijden goed gaat. Het belang van water wordt steeds meer gezien. Goede ruimtelijke planning is bijvoorbeeld belangrijk. Waar en hoe bouw je nieuwe woningen? En mensen kunnen ook zelf iets doen met hun eigen regenwater. Minder verharding in de tuin en meer bomen voor een goede bodemstructuur bijvoorbeeld. In tijden van droogte kunnen we zuinig zijn met het watergebruik. Gelukkig is er wel al steeds meer bewustwording.”
Het hele interview is hieronder terug te luisteren
Presentatie: Peter Corvers en Joop Kraan
Techniek: Ludo Servais
Editor: Ralph van Dongen