Home Natuur & milieu Klimaatplan PvdA-GroenLinks voor groenere en gezondere dorpen

Klimaatplan PvdA-GroenLinks voor groenere en gezondere dorpen

PvdA-GroenLinks laat in haar eigen klimaatplan zien hoe de partij haar groene idealen de komende vijf jaar wil verwezenlijken. Zo wil de partij onder andere 31.000 nieuwe bomen planten, meer kruidenrijke bermen, groenere bedrijfsterreinen en inwoners met groene tuinen belonen. Lijsttrekker Toine van de Ven: “Onze groene omgeving is prachtig, maar wordt ook bedreigd. Wij willen het groen versterken. Zo beschermen we ons tegen veranderende weersomstandigheden en zorgen we voor een omgeving waar het fijner en gezonder wonen is.”

Beter voor het klimaat
Vught, Helvoirt en Cromvoirt zijn drie prachtige, groene dorpen. Aantrekkelijk door een ring van landgoederen, ecologische hoofdstructuur en Natura 2000-gebieden. Toch bedreigen verzuring, vermesting, verdroging, versnippering en bouwplannen deze omgeving. Door meer groene verbindingen te maken, wordt de natuur robuuster en beter bestand tegen deze bedreigingen. Bovendien is het beter voor extremere weersomstandigheden. Groen vangt heftige regenbuien op en houdt water langer vast. Bomen houden CO₂ vast en geven koelte in hete zomers.

Beter voor inwoners
Meer groen is ook beter voor inwoners. Het is bewezen dat dit zorgt voor een gezondere leefomgeving en verbetering van de leefbaarheid. Bovendien blijkt uit onderzoek dat een groene omgeving zeer hoog gewaardeerd wordt. Alle reden om zorgvuldiger om te gaan met het groen binnen en buiten de bebouwde kom.

Stimuleren en belonen
Van de Ven: “Veel grond is niet in eigendom van de gemeente. Er zijn veel particuliere tuinen, landgoederen en gronden. Dat vraagt om samenwerking.” PvdA-GroenLinks wil daarbij ondersteunen door initiatieven zoals KANT te faciliteren, meer informatie te verstrekken over het belang van groen en door goed gedrag te belonen. Bijvoorbeeld met een ‘groenkorting’. “Een tuin vol tegels zorgt ervoor dat onze riolen overlopen bij heftige regen, terwijl een groene tuin zelf het water opvangt. Is een korting op de rioolheffing dan eigenlijk niet juist heel logisch?”, aldus Van de Ven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in