Home Natuur & milieu Klimaatburgemeester van Vught aan het woord

Klimaatburgemeester van Vught aan het woord

Vught kent per 1 november een klimaatburgemeester die met 244 anderen is benoemd door de Minister van Klimaat, Rob Jetten. Deze burgemeester genaamd Jetske Thielen, te gast in Blikveld, heeft als taak de klimaatactiviteiten te promoten, te stimuleren, te activeren en verder uit te breiden. Zij is geen klimaatactiviste a la Greta Thunberg maar is meer de persoon die meer energie wil stoppen in dingen die er al zijn en die ze groter wil maken. De voetafdruk kleiner maken en de handafdruk groter en veel meer samen doen is haar motto. Zij wil zich voornamelijk richten op wat er politiek lokaal gebeurt met milieuvraagstukken: ‘Think Global, Act local and Be vocal’. Zij geeft aan onderdeel te zijn van een positieve beweging in plaats van overal tegen te zijn.

5 jaar geleden is Jetske lid geworden van de Herenboeren. Met 200 gezinnen is zij eigenaar van een boerderij waar niet alleen consumenten producten komen halen, maar wat gelijk een manier is om natuur inclusief voedsel te verbouwen. Tijdens het festival Futura, dat onlangs is gehouden, heeft zij ontdekt wat er al gebeurt in Vught met diverse groeperingen zoals VET, die energie besparingen promoot en actief is met verduurzaming, KANT en Bomen voor Bomen. Door deze groeperingen groeit de doelgroep die zich bewust wordt van de problemen die op gebied van klimaat spelen. Door de welvaart zijn wij onbewust de aarde aan het vernielen. Mensen worden zich er steeds vaker van bewust dat het systeem waarin wij leven niet gezond is en dat daar iets aan gedaan moet worden. Zij geeft aan de hand van een voorbeeld aan dat de biodiversiteit afneemt. Toen zij met haar ouders als kind op vakantie ging mocht zij de voorruit van de auto van haar vader ontdoen van insecten. Nu zie je dat er bijna geen insect meer op de ramen zitten. Een van haar taken vindt zij het samenwerken met de gemeente. Hoe kunnen we elkaar helpen en verbinden tussen al die burgerinitiatieven die er al zijn. Ook praktisch de groene stoel, de toekomststoel die Jan Terlouw heeft geïntroduceerd. Nadenken over je voorouderschap. Als toekomst in deze ruimte zou zitten denken we dan na wat dat betekent voor de komende 7 generaties. Je kunt je afvragen ‘wat vindt je belangrijk?’

Jaren geleden ging zij in het kader van het project ‘schone rivieren’ met haar zoontje plastic rapen langs de Maas. Mensen keken eerst verbaasd, maar verbaasden zich ook over de hoeveelheid plastic die zij opraapten. Velen werden toen ook aangespoord dit ook te gaan doen. Vanuit dit project is er statiegeld op plastic flessen gekomen. Verder vindt zij het leuk bezig te zijn met verduurzaming van gebouwde omgeving en houdt zij van bouwen met hernieuwbare grondstoffen. In het jaar dat zij als klimaatburgemeester actief kan zijn wil zij ook mensen met elkaar verbinden en ook mensen die al bezig zijn met een eigen milieu thema in het zonnetje zetten.

Luister hieronder naar het interview met Jetske Thielen 

Blikveld, zaterdag 5 november
Presentatie Berry van de Water en Ans de Man.
Techniek Ralph van Dongen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in