Home Algemeen Johan Smeulders: 2021 uitdaging voor NMV en misschien ook wel voor het...

Johan Smeulders: 2021 uitdaging voor NMV en misschien ook wel voor het volkshuisvestingsbeleid

In Blikveld van NOVO3 spraken de presentatoren Berry van de Water en Erik Overman met Johan Smeulders, voorzitter van Natuur en Milieu Vught. Een gesprek over vooral het NMV (de Natuur- en Milieuwerkgroep Vught), waar hij voorzitter van is en zijn betrokkenheid bij de volkshuisvestingspolitiek in Vught en vooral hoe hij die beter georganiseerd zou willen zien.

Als voorzitter van Natuur en Milieu Vught heeft hij de fusie van Helvoirtse, eigenlijk Haarense natuurclubs (de LMNH) met NMV begeleid. De NMV heeft daarmee uitbreiding gekregen met een groep mensen die zich onder meer ook bezig houdt met ruimtelijke ordeningsplannen en de daarbij behorende procedures om daar eventueel wat aan te verbeteren. De NMV-insteek is anders: zij wil liever vooraf adviseren en langdurige en dure procedures vermijden. Feit is natuurlijk dat een deel van het Haarense ledenbestand zich heeft aangesloten bij de NMV. Voor 2021 ligt in de planning aansluiting bij het IVN, het landelijk Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid. Aanvulling van de ‘bemensing’ van de werkgroepen is uiteraard een blijvende wens, zeker gezien het feit dat het Vughtse buitengebied aanzienlijk is uitgebreid.

Vanuit zijn opleiding heeft Johan altijd belangstelling gehad voor de ruimtelijke ontwikkeling van en in Vught. Hij heeft een stuk geschreven over de politieke invloeden in de laatste 50 jaar over het uiterlijk van Vught. Hij is voorstander van adviesorganen van deskundigen die de politieke kleur wat neutraliseren. Zijn stelling is dat bouw- en grondzaken in de laatste 50 jaar wel erg aan Gemeentebelangen- en VVD-collegeportefeuilles verbonden zijn geweest. Hij pleit er nu voor dat neutrale deskundige panels de politiek adviseren op dit gebied.

Presentatie Berry van de Water en Erik Overman.
Techniek Ralph van Dongen.

Luister hier het interview met Johan Smeulders.

1 REACTIE

  1. [* De Shield Security plugin heeft dit bericht als “Pending Moderation” gemarkeerd. Reden: Gefaalde Bot Test (verlopen) *]
    Met grote belangstelling het interview beluisterd. Hier spreekt een man met enorme dossierkennis en zeer inspirerende visies. Vught – en dat zeg ik zonder enige terughoudendheid- mag wel erg ingenomen zijn met deze deskundige visionair.
    Veelzijdig. ( Johan was in 2017 een invloedrijk lid van de groep die het ‘STIJl’ jaar ( Mondriaan / de Stijl 1917- 2017) , ook gevierd in Vught, tot een groot succes wist te maken.
    Met Johan Smeulders zijn de ontwikkelingen in Vught naar een echt duurzame samenleving in zeer vertrouwde handen .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in