Op woensdag 7 februari organiseren Waterschap De Dommel en Brabants Landschap een open inloopbijeenkomst. Deze is voor de projecten Herstelprogramma Keringen en Herinrichting Natte Natuurparel Bossche Broek Zuid. Iedereen is welkom om tussen 16.00 en 20.00 uur binnen te lopen in Buitenlokaal Haanwijk, Haanwijk 4a in Sint-Michielsgestel. Medewerkers van Brabants Landschap en Waterschap De Dommel informeren geïnteresseerden over de plannen. Ook staan zij klaar om vragen te beantwoorden. Vooraf aanmelden is niet nodig.
Herstelprogramma Keringen
Waterschap De Dommel beschermt in het Dommelgebied inwoners tegen wateroverlast. De hoogwaterperiode van afgelopen weken laat duidelijk zien hoe belangrijk die taak is. Waterkeringen beschermen gebouwen, wegen, landbouw en natuur tegen lokale wateroverlast. Een deel van die (oudere) keringen is niet meer goed. Dat komt bijvoorbeeld doordat er kuilen zijn ontstaan door omgevallen bomen. Of doordat er delen door dieren zijn weg gegraven. Bij hoogwater kan het dus zijn dat de kering niet goed werkt. Daardoor kan er wateroverlast ontstaan. Dat is ongewenst en daarom is er het Herstelprogramma Keringen.
Herstel kering Bossche Broek Zuid
“Tijdens de vorige inloopbijeenkomst in november 2022 informeerden we belangstellenden over dit project”, vertelt projectleider Xandor Eblé. “Door vele gesprekken en onderzoeken weten we steeds beter waar de zorgen en vragen zitten. Nu kunnen we belangstellenden opnieuw informeren over de situatie in het gebied. Rond het waterbergingsgebied Bossche Broek liggen keringen die nu niet op orde zijn. Vooral de Vaantjesdijk, de kering van het Vaantje naar Oud Herlaar, is in slechte staat. Daarom is deze als eerste aan de beurt. Zoals het er nu naar uitziet, kunnen we dit voorjaar starten met de werkzaamheden.”
Sterke, stabiele keringen
Keringen worden hoog en breed genoeg gemaakt om het water tegen te houden. Aan de kant van de Dommel wordt bevergaas geplaatst in de helling (het talud) van de kering. Hiermee wordt voorkomen dat bevers gaten in de kering maken. Ook wordt de kering ingezaaid met een gras- en bloemzadenmengsel. Naast dat het goed is voor de biodiversiteit, zorgt het door de wortels voor een sterke en stabiele kering.
Natte natuurparel Bossche Broek Zuid
Bossche Broek Zuid is aangewezen als Natte Natuurparel en maakt deel uit van het Natuurnetwerk Brabant. Die verbindt natuurgebieden in Brabant met elkaar. Brabants Landschap werkt hier aan een natuurrijk, waterveilig en bio divers landschap. Dat doet Brabants Landschap door het realiseren van de natuurtypen vochtig hooiland en nat schraalland. Deze waardevolle natuurtypen hebben hoge (grond)waterstanden nodig. Martijn Fliervoet van Brabants Landschap: “Het is belangrijk dat het water minder snel het gebied uitstroomt. Daarom maken we watergangen (sloten) ondieper, en werken we aan het aanleggen, vervangen en verwijderen van duikers en stuwen.”
Natte schraallanden en vochtige hooilanden hebben naast een hoge (grond)waterstand ook voedselarme grond nodig. Daarom wordt op een aantal plekken de voedselrijke bovenlaag afgegraven. Zo komt het grondwater dichter aan de oppervlakte en kunnen plantwortels er makkelijker bij. De werkzaamheden voor deze natuurontwikkeling starten in het eerste kwartaal van 2024. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Brabant, Groen Ontwikkelfonds Brabant, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Gemeente Sint-Michielsgestel en Staatsbosbeheer.
Samenwerking
Waterschap De Dommel en Brabants Landschap werken in beide projecten samen.