Op verzoek van de gemeente Vught heeft de Helvoirtse energie corporatie HOT, gezocht naar een manier om een antwoord te vinden op de vraag hoe Helvoirt duurzaam kan worden gemaakt. De vraag binnen de ‘eigen geleding’ neerleggen was volgens voorzitter Jan Peters, te mager. Men wilde een ‘breed’ gedragen antwoord kunnen geven. Hiervoor werd de Stichting G1000 benadert die een Burgerberaad opzette. Iedere Helvoirtenaar werd aangeschreven. Uiteindelijk hebben zich er 110 gemeld die actief mee wilden doen aan het Helvoirts Burgerberaad. Zaterdag 24 juni werden de resultaten gepresenteerd. Wethouder Toine van de Ven en HOT-voorzitter Jan Peters vertelden er in Blikveld meer over.
Door 10 werkgroepen werden diverse voorstellen gepresenteerd, waarvan er uiteindelijke 34 werden aangenomen. Zo werd ‘het station Helvoirt’ afgewezen maar een ‘goede bereikbaarheid met openbaar vervoer’ aangenomen. “De voorstellen zijn zeer divers”, aldus Jan Peters, “het gaat over biodiversiteit of het bouwen van 100 klimaat neutrale flexwoningen.” Alle aangenomen voorstellen zijn vastgelegd in een burgerakkoord.
Voor wethouder Van de Ven was het traject heel spannend. “G1000 stelde als voorwaarde dat de uitkomsten van dit beraad niet vrijblijvend mogen zijn en derhalve verplichtend. Dat betekende loslaten en de bewoners ‘t werk laten doen met een, bij de start, ongewisse uitkomst.” Met het uiteindelijk resultaat is Van de Ven zeer tevreden, “ondanks dat het werk nu pas begint”.
Jan Peters vulde aan, dat de groep deelnemers bestond uit een “divers pluimage aan Helvoirtenaren, met verschillende achtergronden. Een mooie oogst van mensen die betrokken zijn bij de toekomst van Helvoirt.” Er zijn volgens Jan Peters zowel abstracte als praktische voorstellen gedaan. Zoals een biodivers grasveld aan de Torenstraat met 90% inheemse planten en een educatief karakter zodat mensen dit thuis, in hun eigen tuin, ook kunnen toepassen. Andere voorbeelden van aangenomen voorstellen zijn: Zonnepanelen; windmolen met batterij en aansluiting direct omwonenden; waterpoelen; de aanleg van een rondweg om de Torenstraat te ontlasten.
Wethouder Van de Ven vindt dat de voorstellen mooi aansluiten bij het gemeentelijk groenbeleid. “Geen enkel voorstel staat hier haaks op”, zei hij opgelucht. “Nu er een akkoord ligt, moeten we aan het werk. We hebben tijd nodig om dit goed af te kunnen ronden.” Door een werkgroep worden de voorstellen gebundeld en in september aan de gemeente aangeboden.
Luister het hele gesprek terug in onderstaand fragment uit Blikveld.
Presentatie: Peter Corvers en Erik Overman.
Techniek: Maurice van der Vliet.
Editor: Ralph van Dongen.