Sietske van Maren van de Werkgroep Uilenkasten van de IVN Vught kwam in Blikveld vertellen over de veel wijsheid toegedichte vogel de uil. Hoe staat het ervoor met deze met veel mystiek omgeven vogel in Nederland, maar vooral ook in onze eigen omgeving. Een uil is niet zomaar een uil: er zijn er veel soorten van zoals bv. de bosuil, de oehoe, de ransuil, de steenuil en de kerkuil. De Werkroep heeft zijn werkterrein vooral gericht op de steenuil en de kerkuil. Belangrijkste activiteit is het plaatsen en onderhouden van uilenkasten met de bedoeling broedgelegenheden te creëren voor deze vogel. Het verschil tussen de kerkuil en de steenuil zit vooral in de ‘menukeuze’. Hoewel beide soorten muizen als hoofdgerecht beschouwen, zijn kerkuilen ook uit op vogeltjes en zijn steenuilen ook zeer tevreden met regenwormen en meikevers. Overlast bezorgen deze vogels eigenlijk niet of het zou hun ‘(uilen)poep’ moeten zijn, maar dat geldt in feite voor elke vogelsoort.
De meeste uilenkasten staan in onze regio in Cromvoirt. Bij de laatste kastcontrole door de werkgroep in april kwam naar voren dat er nu 21 jonge steenuilen uit het ei zijn gekomen, wat een stuk minder is dan de 35 tot 38 die normaal nu geteld worden en bij de kerkuilen zijn 8 ‘jonkies’ geteld. Dat laatste is wel een opsteker omdat in de afgelopen twee jaar er geen enkele jong geteld werd. De kerkuil is de meest kwetsbare soort, ook landelijk. Hun toekomst is niet zo gegarandeerd als die van de steenuil.
Meer, veel meer over het hoe en wat van de uilenfamilie kunt horen op het audiofragment hieronder. Via de website van IVN Vught kunt u de activiteiten van de Werkgroep Uilenkasten volgen.
Presentatoren: Peter Corvers en Berry van de Water Techniek: Maurice van der Vliet
[…] van IVN/NMVught heeft als doel het beschermen van de kerkuil en de steenuil. Dat doet de werkgroep door nestkasten op te hangen en deze te controleren. Met ook dit jaar een mooi […]