Home Natuur & milieu VIDEO: Hevige regenval zorgt voor volle Aa en Maas

VIDEO: Hevige regenval zorgt voor volle Aa en Maas

Wateroverlast
Foto: Dtv

Door de grote hoeveelheid regen de afgelopen maanden, staat de waterstand in veel rivieren in de regio hoog. Waterschap Aa en Maas houdt het waterpeil in de gaten en kan besluiten maatregelen te nemen. “We hebben een droge periode gehad in de maanden mei en juni, vanaf eind juli is het gaan regenen, regenen, regenen”, aldus Jos Kruit van Aa en Maas.

Bericht gaat verder onder de video

Ondanks de hoge waterstand is er nog niet veel om zorgen over te maken. Dat komt grotendeels ook door de maatregelen die Waterschap Aa en Maas neemt in de regio. Zo hebben ze in 2017 het beekdal van de Aa bij Middelrode zo ingericht dat het een grote hoeveelheid water kan opvangen en afremmen voordat het Den Bosch instroomt.

Natste jaar ooit

Het heeft zelfs zoveel geregend, dat het zomaar het natste jaar ooit gemeten kan worden. De metingen startte in 1906, en tot nu toe is het natste jaar ooit gemeten in Nederland 1998. Het moet ook in december nog flink gaan regenen, wil dit jaar in de buurt komen van de regenval in 1998.

De spons zit helemaal vol

Kruit vergelijkt het watersysteem op het moment met een spons. “De spons zit helemaal vol. Dus iedere bui die nog valt, zorgt voor verhoogde afvoeren. We zijn dus erg alert op de situatie, want het lijkt niet echt droger te gaan worden.” In het Beekdal van de Aa is dit goed te zien. Waar normaal de Aa een smalle rivier is, neemt het nu flink de ruimte in het beekdal.

Maas

Ook in de Maas is de hoge hoeveelheid regen te merken. “In de Maas merken we dat het waterpeil niet veel stijgt, maar dat er wel al maanden verhoogde afvoeren zijn”, vertelt Kruit, “Als ook het waterpeil in de Maas gaat stijgen wordt het voor ons spannend.” De Aa watert namelijk af op de Maas. Als de Aa niet kan afwateren, kan deze nog verder overstromen. “Dat houden we in de gaten, maar voor nu is er nog niks aan de hand.”

Overstromingen zoals in West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk hoeven we voorlopig dus nog niet te verwachten.