Home Blikveld Het waterzakmosdiertje in de IJzeren Man: nooit van gehoord zeker…

Het waterzakmosdiertje in de IJzeren Man: nooit van gehoord zeker…

Robin van Dijk van ‘Natuur en Milieu’ vertelde afgelopen zaterdag in Blikveld uitgebreid over de onderwaterdierenwereld in de IJzeren Man. De presentatoren Berry van de Water en Erik Overman hadden uiteraard vragen genoeg om Robin van Dijk de kans te geven zijn liefde voor ‘onderwaternatuur’ uitgebreid toe te lichten. U kunt het interview bij NOVO3 uiteraard terugluisteren.

Het ‘waterzakmosdiertje’: wat is dat voor een organisme? Het is een gelei-achtig iets dat vastgekleefd zit aan het oeverkruid. Oogt een beetje als ‘kwallen’ aan zee of als viseieren. Het is eigenlijk een indicator wat betreft de kwaliteit van het water. Aanwezigheid van de kolonies eencellige diertjes (een prop gelei), grootte tussen de 5 en 10 cm, duidt erop dat de waterkwaliteit van de IJzeren Man prima is. Het diertje is een exoot, afkomstig uit Amerika ( zie bijvoorbeeld de horrorfilm The Blob uit de 50-tiger jaren) en indertijd hier terecht gekomen via bijvoorbeeld aquaria die in het open water geleegd zijn of via uitwerpselen van vogels etc. Oeverkruid is van grote betekenis, ook voor de neutraliteit van het water. Het water in de IJzeren Man is overigens voedselarm genoeg om te voorkomen dat de gelei’proppen’ uitgroeien tot grote pakketten.

De vraag of er vissen in de IJzeren Man zitten kan bevestigend beantwoord worden: zonnebaars en karpers zijn waargenomen, maar er zitten meer soorten. Zoals je rond de IJzeren Man natuurlijk ook kikkers en waterratten kunt verwachten. Luister het interview terug om ook wat te horen over de aanwezigheid van een bever in de plas bij Fort Isabella.
Presentatoren: Berry van de Water en Erik Overman Techniek: Ludo Servais

Beluister hier het interview met Robin van Dijk (Natuur en Milieu).

2 REACTIES

  1. [* De Shield plugin heeft dit bericht als “Pending Moderation” gemarkeerd. Reden: Gefaalde Bot Test (verlopen) *]
    We vergeten een belangrijke vis de “Dommelbaars” uitgezet in 1969 en nog steeds aanwezig. Uitdiepen in combinatie met waterbeheer is een must en een uitdaging .
    Midden op de IJzeren Man starten de zwemmers met een “staande” start en de zeilers hebben geen diepgang meer. Deze zomer heeft de IJM een extra douche geplaatst zodat de badgasten de overtollige alg konden verwijderen.

  2. Ook dit jaar weer een seizoen genoten van die heerlijke IJzeren Man. Dė waterkwaliteit is inderdaad prima, maar of dat ook de natuurlijke staat is betwijfel ik. Ik zwem namelijk al jaren en jaren van het vroege voorjaar tot het late najaar in de plas en het valt me op dat er veel meer gras/planten zijn gekomen Vissen en vogels etc. volgden.
    De waterkwaliteit metingen van het waterschap tonen dat de natuurlijke zuurbalans van het water verstoord is: de IJzeren Man hóort niet in staat te zijn dat leven te onderhouden. Als dat waar is zou het beter zijn dat die oorspronkelijke staat wordt hersteld. Dan loop je ook geen risico op blauwalg.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in