Home Natuur & milieu Gemeente Vught wil dekkend net van laadpalen

Gemeente Vught wil dekkend net van laadpalen

Het Vughts gemeentebestuur wil een netwerk van laadpalen voor elektrische auto’s. Hoeveel laadpalen zijn in de drie dorpen nodig, wat is de rol van de gemeente daarin en waar moeten die laadpalen zoal komen? In Blikveld van zaterdag 27 november jongstledenn gaf wethouder Toine van de Ven tekst en uitleg.

Doel is om een netwerk van laadpalen aan te leggen in de gemeente Vught. Vroeger was het zo dat bij het plaatsen de laadpaal de auto volgt, terwijl nu de laadpaal er staat voor een elektrische auto wordt gekocht. Gestreefd wordt naar een dekkend net van laadpalen in de gemeente.
Wethouder Toine van de Ven – zelf al 3½ jaar in bezit van een elektrische auto – wil elektrisch rijden stimuleren. Het aanschaffen van een elektrische auto mag niet geremd worden door een gemis aan laadpalen.

Met de provincie wordt samengewerkt om de laadpalen neer te zetten. Uitvoerende instantie is het energiebedrijf Vattenfall. Momenteel zijn er circa 70 laadpalen in Vught in gebruikt, en de behoefte eraan neemt toe. Er wordt in Vught veel elektrisch gereden.

De aanleg van laadpalen kost geen geld. De gemeente heeft een contract met Vattenfall, waarbij is afgesproken dat Vattenfall de laadpalen gratis plaatst op basis van het principe dat de gebruiker betaalt via het laden. Ook al is de auto volgeladen, zolang deze op een P-laadpaal plek staat, wordt P-tarief in rekening gebracht.
En verder, voor diegenen die dat nog niet weten, een bezineauto mag niet parkeren op een P-laadpaal.

wethouder Toine van de Ven

Het gehele interview met wethouder Toine van de Ven kan beluisterd worden via onderstaande link.

Interview met wethouder Toine van de Ven, Blikveld d.d. 27-11-2021

Blikveld, zaterdag 27 november 2021
Techniek en muziek: Ludo Servais.
Presentatie: Erik Overman en Peter Corvers.

1 REACTIE

  1. Zo zonde om het via Vattenfall te doen. Maak van alle lantaarnpalen slimme palen die ook als laadpaal gebruikt kan worden. De gemeente krijgt dan de inkomsten en kan het verdiende geld weer terugstoppen in de Vughtse gemeenschap. Dit soort initiatieven zijn er inmiddels al meer in Nederland zoals in Arnhem.
    Sowieso gaat er binnen nu en 10 jaar een enorme vloot aan elektrische auto’s bijkomen. Via de slimme lantaarnpaal heb je geen speciaal voor elektrische auto’s gereserveerde parkeerplaats Len meer nodig. Krantenartikel over Arnhem: https://www.gelderlander.nl/arnhem/laadpalen-standaard-in-lantaarnpalen-bij-nieuwe-arnhemse-wijken-schuytgraaf-krijgt-er-als-eerste-150~ab5bbc05/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in