Maandagavond 29 juni vond in Novalis de eerste, door de gemeente Vught georganiseerde, bijeenkomst plaats over RES (Regionale Energie Strategie). De regio waar Vught onder valt heeft als opdracht om uiterlijk in 2030 anderhalve Terrawatt aan energie op te wekken uit zon en wind. Vught en Helvoirt, die vanaf 2021 samengaan, moeten hier 4% van realiseren wat zou neerkomen op plaatsing van 3 à 4 windmolens of de aanleg van zonnepanelen op een oppervlakte van zo’n negentig voetbalvelden. Of zoals een van de aanwezigen verwoordde met de oppervlakte van de IJzeren Man. Een combinatie van beide (windmolens en zonnevelden) is ook mogelijk. Er waren die avond naast wethouder Toine van de Ven, Theo Schulpen (beleidsmedewerker van de gemeente Vught) en Udo Holtappels van RES een 15-tal geïnteresseerden aanwezig. Globaal genomen mensen met een bovengemiddelde interesse of deskundigheid. Denk aan mensen vanuit de Natuur- en Milieugroep Vught, ZLTO, VET Vught en politieke partijen. Men wilde die avond van de aanwezigen weten welke locaties geschikt zouden zijn voor het plaatsen van windmolens en/of zonnepanelen.
Door de werkgroep van de Gemeente werden in alle voorlopigheid een viertal gebieden genoemd die eventueel in aanmerking zouden kunnen komen voor het aanleggen van zonnevelden en twee mogelijke locaties voor het plaatsen van enkele windmolens. Voor wat dit laatste betreft zijn het in beide gevallen gebieden langs de A2, waarover momenteel al wordt gesproken met Boxtel en Sint Michielsgestel. Mogelijkheden voor zonnepanelen ziet de gemeente bijvoorbeeld in ‘Vught-Zuid’ en de Gement.
Tijdens de avond werden diverse interessante oplossingen voor zonnevelden genoemd:
* onderzoek de mogelijkheden bij de renovatie van het spoor en de N65;
* gebruik doorzichtige Zonnevelden met daaronder de teelt van zacht fruit als bramen, bessen en andere kwetsbare gewassen. De panelen bieden dan bescherming tegen zware regenbuien, hagel en dergelijke;
* overkap alle parkeerplaatsen bij sportverenigingen als Zwaluw met zonnepanelen.
Er zijn ook wat ideeën naar voren gekomen over de aanleg van windmolens:
* ze moeten tenminste op 500 meter van woonhuizen staan. Het nadeel van geluidshinder wordt door nieuwe technieken steeds minder. Slagschaduw is echter nog een probleem, evenals de landschapsvervuiling en problemen voor vogels.
* Over het algemeen was men het er wel over eens dat er geen windmolens in de Gement moeten komen vanwege de horizonvervuiling. Zoek daarom als gemeente Vught zo snel mogelijk de samenwerking op met Vlijmen, want als Vlijmen op haar grondgebied van de Gement wél windmolens wil plaatsen dan krijgt Vught toch te maken met landschapsvervuiling.
In zijn algemeenheid was men het erover eens om afstemming te zoeken met omliggende gemeenten over het geclusterd plaatsen van windmolens. Daarbij lijkt een locatie langs de A2 vooralsnog de meest reële optie.
Op maandag 6 juli zijn er twee informatiebijeenkomsten gepland in Helvoirt in het HelvoirThuis om 16.30 en 19.30 uur.
De ideeën die uit alle bijeenkomsten naar voren komen bepalen, samen met een digitale enquête, mede de vervolgroute van dit proces. Er ligt dus nog geen concreet stappenplan.
Zaterdag 27 juni was wethouder Toine van de Ven te gast bij het programma Blikveld om vooruitlopend op de bijeenkomsten te praten over dit onderwerp. Luister hieronder het volledige interview terug.