Binnenkort wordt er door de gemeenteraad gesproken over het Zandpadenbeleid van de gemeente Vught. Ankie Spierings van de IVN/Natuur en Milieugroep Vught (IVN/NMV) legde in Blikveld uit wat het belang van dit beleid is. De meest bijzondere constatering is volgens haar dat er geen beleid is. ”Hierdoor kan ieder verzoek tot verharding zondermeer gehonoreerd worden en je ziet in de praktijk dat dit dan ook gebeurt.”
Zandpaden hebben al heel lang de aandacht van de IVN/NMV. Spierings ziet dat veel zandpaden intensiever worden gebruikt, met name door vrachtverkeer. De zandpaden lijden van het toenemende gebruik en de extremere weersomstandigheden.
Het is volgens Spierings van belang dat we zuinig zijn op onze zandpaden. “Zandpaden zeggen heel veel over het landschap. Hoe zag het er vroeger uit en waarvoor diende het (bijvoorbeeld Kerkepad)?”
Zandpaden hebben naast een ecologische- ook een cultuur/historische waarde. De IVN/NMV heeft gevraagd om de Antwerpsebaan in Helvoirt en de Groenewouddreef in Vught te bestemmen als monument. Deze paden maakten in de 18e eeuw deel uit van de postkoetsroute tussen Antwerpen en Nijmegen.
De startnotitie van B&W voor de commissievergadering van 23 maart, ademt volgens Spierings de behoefte aan verharding uit; “en wij willen dat voorkomen”. Door de IVN/NMV zijn raadsleden aangeschreven met voorbeelden van andere gemeenten die zandpaden extra aandacht geven, zoals onder andere Oirschot. “Het zou mooi zijn als er in Vught zandpaden bijkomen in plaats van verdwijnen.”
Op de vraag of dat zal lukken geeft Ankie Spierings aan dat je als lid van de milieubeweging optimistisch moet zijn en een lange adem moet hebben. Ze constateert wel dat er sinds corona meer aandacht is voor de natuur.
Luister hieronder naar het hele interview.
Presentatie: Peter Corvers en Erik Overman.
Techniek / Editor: Ralph van Dongen.