In 2023 produceerden zonnepanelen landelijk bijna 20 duizend gigawattuur. Dit is bijna net zoveel als het totale elektriciteitsverbruik van alle woningen in Nederland en bijna zeventien procent van de landelijke totale netto elektriciteitsproductie. Als je gemeenten in onze regio gaat vergelijken dan zie je dat met name Vught achterblijft in de totale zonne-opwek per vierkante kilometer.
De totale zonne-opwek in Vught lag in 2023 op 17 MW (Megawatt) wat resulteert in grofweg 0,5MW per vierkante kilometer, maar gemeenten om Vught met ongeveer hetzelfde inwoneraantal wekken veel meer op. Zo wordt in Sint-Michielsgestel 0,74 MW geproduceerd per vierkante kilometer en doen Boxtel en Oisterwijk het ook beter dan Vught. Heusden is verreweg koploper met 0,92 MW per vierkante kilometer. Steden wekken over het algemeen meer op per vierkante kilometer, meer gebouwen per vierkante kilometer en dus meer dakpotentieel.
(tekst gaat verder onder de afbeelding)
In alle gemeenten liggen expliciete plannen klaar om zonneparken te realiseren, behalve in Vught. Je kunt dus bijna de conclusie trekken dat omliggende gemeenten de komende jaren nog veel meer gaan uitlopen ten opzichte van Vught. En in Vught is nog een nadeel; het heeft verreweg de meeste inwoners per vierkante kilometer en heeft dus minder uitgestrekte (landbouw) gronden ter beschikking dan andere gemeenten.
De gemeente heeft ambitieuze plannen in grootschalige opwek middels zon en wind, maar zoals het er nu naar uitziet is dit nog een proces van jaren. Belangenverenigingen en buurtgenootschappen gaan bezwaar maken tegen grootschalige opwek middels wind. Daarnaast zijn zonneparken door agrariërs ook niet echt gewenst en vanuit de Vughtse politiek worden zonneparken liever niet uitgerold.
Het zal nog een flinke dobber worden voor de Vughtse politiek om de juiste keuzes te maken. In september staat de grootschalige energie-opwek op de agenda van de gemeenteraad.