Home Natuur & milieu Burgerinitiatief KANT: meer vergroenen en minder verstening en verharding

Burgerinitiatief KANT: meer vergroenen en minder verstening en verharding

John Vermeer

Met het planten van een notenboom, een linde, een zoete kers en vijfhonderd stuks bosplantsoen is het project PlantenNu in het Groene Woud onlangs van start gegaan. Het project moet het landschap versterken en de biodiversiteit verhogen. In het actualiteitenprogramma Blikveld van zaterdag 29 april geeft John Vermeer (KANT) toelichting over dit project.

KANT
Burgerinitiatief KANT wil een KANT-elpunt– minder verstening en verharding – creëren.
KANT wil heel veel mensen in Vught, Helvoirt en Cromvoirt bereiken. Bedoeling is om deelnemers aan dit project aan te sporen om de eigen omgeving te vergroenen.
Door de tuinen, balkons en daken van alle huizen van Vught, Helvoirt en Cromvoirt te vergroenen wil KANT bijdragen aan koele, biodiverse en regenbestendige dorpen. Een groene tuin of een groen dak buffert het regenwater, warmt minder op en geeft plek aan vogels, bijen en vlinders. Volgens KANT is het niet alleen beter voor ons allemaal, maar ook je eigen tuin en huis wordt er mooier en leuker van.
Belangstellenden voor dit project kunnen zich opgeven via de website van KANT.

Partners KANT
KANT werkt nauw samen met de gemeente Vught en met het Waterschap de Dommel. Beide organisaties doen dat niet alleen door een financiële bijdrage maar zetten ook hun kennis, netwerk en communicatiemedia in. Het Waterschap en de gemeente zetten zich beleidsmatig in voor klimaatadaptatie. Het burgerinitiatief KANT geeft invulling aan de uitvoeringsprogramma’s, die beide organisaties hebben.
Er wordt samengewerkt met de lokale organisaties Stichting Natuur- en Milieugroep Vught en met energiecoöperatie VET (energietransitie).

Interview
John Vermeer – ambassadeur van bomenaanplant – is nauw betrokken bij natuurgebied Het Groene Woud en bij PlantNu.
Momenteel loopt het project ‘samen aan het planten’, een initiatief van Van Gogh Nationaal Park (= een samenwerking van diverse Noord-Brabantse overheden, bedrijven, organisaties en particulieren gericht op versterking van natuur, landschap en biodiversiteit) en Het Groene Woud. Zij roepen mensen op, die bomen willen planten, om zich te melden bij Het Groene Woud. Na aanmelding volgt de opstelling van een beplantingsplan. In december worden struiken en bomen thuis afgeleverd, waarna men zelf gaat planten.
In heel Nederland zijn veel bomenacties gaande. Zo ook in Vught, Cromvoirt en Helvoirt. Bijvoorbeeld het project PlantenNu in Helvoirt, dat behelst de aanleg van een voedselbos, gestart met eerste aanplant in 2019, en thans in oprichting. Locatie (drie hectare) ervan is hoek Loonse Baan/Nieuwkuijkseweg. Het perceel wordt omringd door een recent aangelegde prachtige elzenhaag. Op locatie zijn fruit- en notenbomen inmiddels geplant. Bij projecten gaat het niet zozeer om de voor- of achtertuin van een woning, maar om een perceel waarbij met beplanting duidelijke sprake kan zijn van een ‘toegevoegde landschappelijke waarde’.

Het gehele interview met John Vermeer is beluisteren via onderstaande link.

Interview met John Vermeer in Blikveld op zaterdag 29 april

Blikveld, zaterdag 29 april
Techniek: Maurice van der Vliet.
Presentatie: Ans de Man & Peter Corvers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in