Home Natuur & milieu Avondwerk bestrijding processierups

Avondwerk bestrijding processierups

199
0

Na Pasen gaat de pilot van start om de processierups te bestrijden met de nematoden of aaltjes. De werkzaamheden vinden in de avond plaats omdat de aaltjes niet tegen het UV licht kunnen. Vught wil de jaarlijks toenemende overlast van de eikenprocessierups liever voorkomen dan bestrijden. Deze minuscule bodemorganismen voeden zich met de larve, voordat de rups haar brandharen krijgt. Het kan dus zijn dat u ’s-avonds wat geluidsoverlast hebt op het moment dat ze de aaltjes in de eikenbomen spuiten.

Nematoden zijn de natuurlijke vijanden van insectenlarven. Ze zijn niet schadelijk voor mens, dier en plant. Door de eikenprocessierups in de kiem te smoren, ontstaat er ook een ‘plaagdrukkend’ effect in de toekomst. Simpelweg, omdat een geslaagde behandeling voorkomt dat processierupsen uitgroeien tot volwassen, eitjes leggende vlinders en dus voor nageslacht zorgen. Het preventief bestrijden in de openbare ruimte betekent niet dat het opzuigen van nesten volledig tot het verleden behoort.

Na het seizoen wordt de pilot geëvalueerd. Blijkt de preventieve bestrijding succesvol, dan kan de verworven kennis vanaf 2021 structureel worden toegepast.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in