Home Ingezonden SP: “College Vught terecht door rechter teruggefloten”

SP: “College Vught terecht door rechter teruggefloten”

De Jagersboschlaan mag voorlopig niet verhard worden. Donderdag 11 juni floot de rechter de gemeente terug. De SP, die van het begin af aan opgetrokken is met de omwonenden en belanghebbenden, leest de uitspraak als een mogelijke kentering in het sleepende proces. Steevast werden de bezwaren van omwonenden en belanghebbenden door het college in de wind geslagen. SP-fractievoorzitter Suzanne van Wiggen: “Het is soms om moedeloos van te worden. Het Vughtse college blijft maar in hun eigen tunnelvisie hangen en schoffeert bovendien de betrokkenen met steeds weer andere argumenten.” De uitspraak van de rechter biedt daarom – voorlopig –  enige genoegdoening.

De schorsing van het besluit tot verharding danken de bezwaarmakers aan de ecologische hoofdstructuur die ten noorden en deels op de Jagersboschlaan ligt. Deze moet, zo stelt de rechter, extra beschermd worden. Maar wonderlijk genoeg heeft de gemeente alleen gekeken naar de gevolgen van het verharden en niet naar de gevolgen voor dit gebied van het gebruik van die verharding door extra autoverkeer. Deze omissie zaait voldoende twijfel over de houdbaarheid van het besluit om op zijn minst te wachten op een definitieve uitspraak. Die volgt pas over enkele maanden.

De SP kijkt er al bijna niet meer van op, maar de gemeente voerde tijdens de zitting wederom een nieuw argument aan om nu al met de werkzaamheden te beginnen. De aanleg van infrastructuur zou nodig zijn ten behoeve van een nog aan te leggen nieuwe wijk. Het past in het beeld dat inmiddels is opgebouwd rond dit dossier. Bij gelegenheid worden nieuwe argumenten verzonnen. Verbanden met andere dossiers worden even makkelijk ontkent als bij gelegenheid weer toegevoegd. Het is de SP een doorn in het oog.

Overigens mag het college van de rechter wel aanvangen met de overige werkzaamheden zoals vervanging van riolering, de aanleg van leidingen en het herstellen van bestaande verharding. Al doen ze dat dan wel op eigen risico daar het besluit nog niet onherroepelijk is. De SP vindt het echter ongepast als het college nu wel al zou starten met de overige werkzaamheden. “Dan krijg je toch sterk de indruk dat het college het er om te doen is om de bezwaarmakers zoveel mogelijk dwars te zitten”, aldus Suzanne van Wiggen. De SP dient daarom bij het interpellatiedebat vanavond, met D66 en CDA, een motie in waarin het college wordt opgeroepen alle werkzaamheden op te schorten.

Suzanne van Wiggen, fractievoorzitter SP.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in