Home Ingezonden Maanlezing door Urjan Poerink

Maanlezing door Urjan Poerink

In deze lezing over de maan wordt van alles verteld: het heftige ontstaan, de schijngestalten, de getijden op aarde enz., en natuurlijk de maanreizen en zons- en maansverduisteringen.

Vijftig jaar geleden maakte de NASA de belofte van President Kennedy uit 1961 aan het Amerikaanse volk waar: vóór het einde van het decennium een mens op de maan zetten en hem weer veilig laten terugkeren naar de aarde. De NASA beperkte zich niet tot één maanlanding maar lieten er maar liefst zes plaatsvinden.

Dat waren ongeëvenaarde prestaties in de toen nog korte historie van de ruimtevaart, nog geen tien jaar nadat de Russische kosmonaut Yuri Gagarin als eerste mens één rondje rond de aarde wentelde. Ook de Russen gingen naar de maan, niet met mensen maar met robots; ook dat waren echte huzarenstukjes.

Na de laatste bemande maanvlucht in 1972 verslapte de aandacht voor de maan, maar de laatste jaren wil iedereen weer naar de maan. China heeft begin 2019 een lander en maanrover op de achterkant van de maan neergezet; dat was nooit eerder gebeurd en dus een primeur. China wil spoedig opnieuw een onbemand ruimteschip naar de maan sturen om bodemmonsters te nemen en terug naar de aarde te brengen. Nog meer landen werken er hard aan om in de komende jaren landers op de maan te zetten. En ook particuliere initiatieven zoals SpaceX van Elon Musk doen mee in de race om de maan te bereiken en te verkennen.

Donderdag 16 januari | 14.00 – 16.00 uur | Rode Rik, Van Sonstraat 49, Vught | Entree € 2,– | Vrije inloop

www.ouderensamen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in