Sinds Holocaust Memorial Day, 27 januari, krijgt elke schoolklas die voor een rondleiding op bezoek komt in Nationaal Monument Kamp Vught, een gratis exemplaar van ‘Het Achterhuis’. Ook bezoekers die een aankoop doen van een artikel in de museumwinkel ontvangen een exemplaar.
Wie kent het dagboek van Anne Frank niet? Sinds de eerste druk in 1947 is het boek in ruim 75 talen verschenen. “Het fijnste van alles vind ik nog dat ik dat wat ik denk en voel tenminste nog op kan schrijven, anders zou ik compleet stikken”, schreef Anne Frank in maart 1944. (Her)lees het boek van Anne of geef haar ontroerende dagboek door.
Nationaal Monument Kamp Vught kreeg een groot aantal boeken van ‘Het Achterhuis’ van de stichting Kinderzwerfboek. Tijdens openingstijden is het altijd mogelijk om binnen te lopen voor een kinderboek, een non-fictie oorlogsboek en eigen uitgaven, zoals de museumgids die in december is verschenen.
Museumgids
De museumgids is gebaseerd op de verhalen in de vaste expositie ‘Kamp Vught: 32.000 verhalen en zeven seizoenen’. De gids bestaat uit 224 pagina’s en bevat op bijna elke pagina een of meer foto’s van persoonlijke voorwerpen, documenten, infographics en bronmateriaal uit archieven. Al lezend volg je de indeling van de tentoonstelling. Dat begint bij de zomer van 1942 met de bouw van het kamp. Daarna volgt de winter van 1943 toen de eerste gevangenen aankwamen. De volgende hoofdstukken zijn de lente 1943: werken in het kamp, de zomer 1943: Vught als tussenstation en de herfst 1943: kampsamenleving. Het eindigt met de winter van 1944: geweld en veerkracht en de zomer 1944: naderend einde. Het boek beschrijft ook de geschiedenis na de ontruiming in september 1944 en reflecteert op de betekenis van plekken zoals voormalig Kamp Vught.